RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Sövestads biblioteksråd har satt igång!

Publicerad: 2020-09-24 11:39

Jag skrev före sommarlovet om hur även Sövestads skola skulle starta ett biblioteksråd, och att eleverna fick söka medlemsskap i detta biblioteksråd med riktiga ansökningsbrev och allt? (och att det kom in så väldigt fina brev...)

Nu är det hösttermin, och nu har nya biblioteksrådet satt igång. Vad gör de då i biblioteket? 

Jo, det kan vara praktiska ting som att hjälpa bibliotekspedagog Susanne med märkning av böcker i olika genrer (och samtidigt prata mer om olika typer av böcker och genrer).
En genre var helt ny för biblioteket: "Om livet" och där hittar man nu böcker som är berättelser om livet, om vänskap, om familj, om kärlek och relationer och identitet. Om allt det där som är "på riktigt".

böcker

genreskylt

Men biblioteksrådet kan göra så mycket annat. Till exempel välja ut en "månadens bok" och marknadsföra den på olika vis. (här Han & dom av Katarina von Bredow, och så vidare tips om man gillar den bokserien så kan man absolut läsa trilogin om Ellinor - Leo - Viktor av samma författare)

boktips

bokserier

Och så en väldigt viktig sak: att hjälpa andra, både klasskompisar och yngre elever, med praktiska saker. Låna, hitta böcker, hålla ordning i biblioteket.

utlåningsdator


Rivstart på hösten i Köpingebro

Publicerad: 2020-09-07 14:58

Höstterminen rivstartade verkligen för oss i skolbiblioteksenheten! Första dagarna ägnades åt grovplanering av terminen tillsammans med lärarna under deras planeringsdagar - och sedan kom eleverna och det var dags för det trevliga uppdraget "hitta rätt bok till rätt elev" så att alla kom igång med läsning redan i terminsstart. Som till exempel på Köpingebro skola där Turid och Malin var första skolveckan efter sommarlovet - alla elever i åk 1-6 har lånat minst en bok under veckan så det blev verkligen drivor och högar med böcker som hittade sina läsare. 

Alla klasser kom under denna bokpratsvecka till biblioteket där Turid och Malin hade bokprat innan barnen lånade böcker. Bokpraten utgick från temat Under ytan med inspiration och affisch hämtade från Barnens bibliotek. Barnens bibliotek har mycket material och många boktips, så titta ofta in till dem! Här hittar du deras startsida för olika teman med boktips och material! (till exempel "Ny i klassen" eller "Tema: Vikingar")

malin bokpratar

bokpratsböcker

bokpratsböcker

bokpratsaffisch

Affischen ovan är från Barnens biblioteks sida om tema Under ytan.

 


F-klasserna får lånekort

Publicerad: 2020-06-16 09:30

Vi provar i år att barnen ska få lånekort redan när de går i F-klass. Förut har de fått dessa när klassen i åk 1 blivit inbjudna till folkbiblioteket för ett besök med prat om böcker och bibliotek, visning av biblioteket och så har barnen fått med sig sitt eget lånekort.

Nu, med aktiv skolbiblioteksverksamhet på alla skolor, ska barnen använda sina lånekort när de lånar böcker i skolbiblioteket, och behöver därför lånekort så fort som möjligt på höstterminen i åk 1. Därför provar vi alltså att barnen får sina lånekort redan på vårterminen i F-klass - men ändå kommer på besöket till folkbiblioteket under åk 1.

lånekortsansökningar

Det är många lånekortsansökningar som har kommit in, många nya lånekort som skickats ut. Ibland kan handstilen på ansökningarna vara klurig att tyda, men för det mesta löper det på smidigt. 

Och så är det kul att få höra hur spännande det är för barnen i F-klass när de får sina lånekort. I Löderup kom de till bibliotekspedagog Malin i biblioteket för att få träna på att själv låna med sina kort i låneautomaten. Här är deras bokval (med tillhörande väldigt viktiga lånekvitton)(som är väldigt roliga att skriva ut i automaten...):

lånade böckerKö på stenåldern

Publicerad: 2020-04-01 11:28
Och så blev det 2020

Publicerad: 2020-01-15 10:31


Skolbibliotekariens nya farkost

Publicerad: 2019-09-24 12:18Och vi är igång!

Publicerad: 2019-09-11 16:55


Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan, Östra skolan, Hedeskoga skola, Köpingebro skola)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan, Sövestads skola, Edvinshusskolan, Blekeskolan)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola, Edvinshemsskolan, Svarte skola, Löderups skola)

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram