RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Läsprojekt på gång i Svarte

Publicerad: 2020-09-15 10:36

Bibliotekspedagog Malin har tillsammans med klasslärare startat upp ett läsprojekt i åk 5 på Svarte skola. Läsningen görs i par så man läser samma bok som någon annan och pratar efteråt tillsammans om det bägge läst.

Parläsningen börjar med att Malin berättar syfte och tillvägagångssätt med hjälp av storbild i klassrummet. Alla böcker som finns att välja på presenteras också här med ett bokprat. 

Därefter får eleverna komma in till biblioteket där böckerna dukats upp på ett bord, tillsammans med de frågor eleverna tillsammans ska svara på för varje bok. 

instruktioner på storbild

bokframsidor

bokbord


Att bokprata om gamla skatter

Publicerad: 2020-09-10 15:41

Skolbibliotekens läsår börjar ofta med bokprat. Bokprat och boklån, och uppstart av olika läsprojekt (och annat också förstås) - men just det här med att alla elever ska ha hittat någon bok att läsa när hösten drar vidare. Och helst flera, så klart. Jag skrev i förra inlägget om hur bibliotekspedagogerna Turid och Malin på Köpingebro skola använde sig av teman från Barnens bibliotek.se för inspiration till bokprat och bokval, och ett annat återkommande tema för bokprat är förstås nyutkomna böcker som ska presenteras för eleverna. Men hela biblioteket är fullt av böcker som vill lyftas, och även böckerna som kom ut för några år sedan vill fortfarande vara med och träffa sina läsare. Så klart de ska, de är väldigt bra och får inte glömmas bort hur mycket nytt det än kommer ut!

Så alltså kan det bli en hel del bokprat om "gamla skatter" som bibliotekspedagog Turid kallar dem. Som de här som åk 1 på Östra skolan fick höra om, med gott resultat och sug efter att få låna och läsa:

böcker

Åk 3 fick höra mer böckerna nedan, och de blev sugna på både Nelly Rapp (Martin Widmark) och boken om kärlek (som är "Vara ihop" av Marie Oskarsson).
Avslutningsvis fick barnen öva på boksamtalsfrågor. I par fick de besvara frågorna som slumpades fram.
Boksamtalsfrågorna är hämtade från lararenellybonner.se.

böcker

Kategorier: bokprat, boksamtal

Rivstart på hösten i Köpingebro

Publicerad: 2020-09-07 14:58

Höstterminen rivstartade verkligen för oss i skolbiblioteksenheten! Första dagarna ägnades åt grovplanering av terminen tillsammans med lärarna under deras planeringsdagar - och sedan kom eleverna och det var dags för det trevliga uppdraget "hitta rätt bok till rätt elev" så att alla kom igång med läsning redan i terminsstart. Som till exempel på Köpingebro skola där Turid och Malin var första skolveckan efter sommarlovet - alla elever i åk 1-6 har lånat minst en bok under veckan så det blev verkligen drivor och högar med böcker som hittade sina läsare. 

Alla klasser kom under denna bokpratsvecka till biblioteket där Turid och Malin hade bokprat innan barnen lånade böcker. Bokpraten utgick från temat Under ytan med inspiration och affisch hämtade från Barnens bibliotek. Barnens bibliotek har mycket material och många boktips, så titta ofta in till dem! Här hittar du deras startsida för olika teman med boktips och material! (till exempel "Ny i klassen" eller "Tema: Vikingar")

malin bokpratar

bokpratsböcker

bokpratsböcker

bokpratsaffisch

Affischen ovan är från Barnens biblioteks sida om tema Under ytan.

 


Deckartema åk 5 i Svarte

Publicerad: 2020-06-24 09:15


Switcheroo!

Publicerad: 2020-03-31 09:15Läslådor i åk 3 på Östra

Publicerad: 2020-02-24 08:41


Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan, Östra skolan, Hedeskoga skola, Köpingebro skola)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan, Sövestads skola, Edvinshusskolan, Blekeskolan)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola, Edvinshemsskolan, Svarte skola, Löderups skola)

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram