RSS

Skolbiblioteksbloggen


Vi älskar faktaböcker!

Publicerad: 2022-11-29 13:28

Vi har nämnt det innan här i bloggen men fakta+skönlitteratur är ofta en oslagbar kombo! Genom att "läsa på" innan, t.ex. genom att läsa/titta i en faktabok, kan man ge eleven en bättre förförståelse och upplevelse av den skönlitterära bok man tänkt ta sig an. Och samtidigt övar vi ju hela tiden läsning och allt därtill..

Genom att titta i en enkel faktabok om harar innan förstår eleverna snabbt vad som händer (och mer än så, de vet ju mer än huvudkaraktären själv!) när de sen läser Per Gustavssons bilderbok Sen kom vintern om den lille skogsharen som blir livrädd när han börjar upptäcka vita strån i sin päls...

sen kom vintern boksen kom vintern uppslag

 

Och så kan man även jobba ämnesöverskridande inom flera teman och ämnen. Som här där eleverna i åk 2 på Backaskolan spånar fritt om vad en människa egentligen består av?

kropp tecknad

De lär sig mer om kroppen och alla våra organ och avslutar sen med att läsa boken Frankie Steins laboratorium presenterar: Kroppen av Helen Rundgren där pojken Frankie just i denna bok tänker försöka bygga en människa i sitt laboratorium!

polyglutt

frankie stein uppslag

(Titeln hittas på t.ex. Polyglytt/polylino, där eleverna även kan lyssna på den)

 


Slående fakta om hjärtat

Publicerad: 2020-11-11 14:04

Åk 3 på Edvinshem arbetar med tema kroppen, och bibliotekspedagog Malin blev ombedd att ha en lektion om faktaboksläsning (och skillnad faktabok/skönlitteratur) i samband med detta. Hon valde att utgå från Lena Sjöbergs fina faktabok om hjärtat, Slående fakta om hjärtat (Opal 2016). 

Slående fakta om hjärtat är en faktabok för barn med många illustrationer (också Lena Sjöberg), och ser först ut nästan som en vanlig bilderbok. Så allra först fick barnen börja med att titta på framsidan. Vad är detta för slags bok? De tittar på titeln först, och sedan bilden - säger de olika saker? Varför? Ser ett hjärta ut så där? (Boken handlar om människohjärtat och dess funktioner och om djurs hjärtan - men även om hjärtat som symbol för kärlek och medkänsla. Så då är framsidans symbolhjärta kanske mer riktigt?)

slående fakta om hjärtat

Hur vet vi att det här är en faktabok då? Vad är en källhänvisning? Kan man också se om det är någon som faktagranskat texten? (och ja, här finns information om vilka källor som använts, och ja, man kan läsa att Michael Axelsson, Mårten Rosenqvist och Magnus Axelsson faktagranskat texten)

slående fakta

faktagranskning

Men så kommer här nu en dikt om hjärtat också. Hur skiljer sig en dikt från faktatext - och kan en dikt också innehålla fakta?

dikt hjärtat

Tillsammans lästes sedan fakta om hjärtat och nyckelord togs ut och skrevs upp på tavlan.

fakta om hjärtat


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier