Slående fakta om hjärtat

Publicerad: 2020-11-11 14:04

Åk 3 på Edvinshem arbetar med tema kroppen, och bibliotekspedagog Malin blev ombedd att ha en lektion om faktaboksläsning (och skillnad faktabok/skönlitteratur) i samband med detta. Hon valde att utgå från Lena Sjöbergs fina faktabok om hjärtat, Slående fakta om hjärtat (Opal 2016). 

Slående fakta om hjärtat är en faktabok för barn med många illustrationer (också Lena Sjöberg), och ser först ut nästan som en vanlig bilderbok. Så allra först fick barnen börja med att titta på framsidan. Vad är detta för slags bok? De tittar på titeln först, och sedan bilden - säger de olika saker? Varför? Ser ett hjärta ut så där? (Boken handlar om människohjärtat och dess funktioner och om djurs hjärtan - men även om hjärtat som symbol för kärlek och medkänsla. Så då är framsidans symbolhjärta kanske mer riktigt?)

slående fakta om hjärtat

Hur vet vi att det här är en faktabok då? Vad är en källhänvisning? Kan man också se om det är någon som faktagranskat texten? (och ja, här finns information om vilka källor som använts, och ja, man kan läsa att Michael Axelsson, Mårten Rosenqvist och Magnus Axelsson faktagranskat texten)

slående fakta

faktagranskning

Men så kommer här nu en dikt om hjärtat också. Hur skiljer sig en dikt från faktatext - och kan en dikt också innehålla fakta?

dikt hjärtat

Tillsammans lästes sedan fakta om hjärtat och nyckelord togs ut och skrevs upp på tavlan.

fakta om hjärtat

Kategorier: läsa faktatext, bilderböcker, källkritik, kroppen

Kommentarer

Kategorier