RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Lite snyggare nyhetsbrev

Publicerad: 2020-01-30 11:05

Lotta Larsson, som jobbar som kommunikatör för Ystads kommun, tipsade mig (bland mycket annat) för några månader sedan om att det finns verktyg för att skapa snygga nyhetsbrev utifrån en mall. Och igår eftermiddag tog jag äntligen tag i att testa det där. Först skulle jag verkligen bara göra det - testa - men Mailchimp (som verktyget jag valde heter) var så himla roligt att jobba i att jag verkligen fastnade. Jag bytte test-texter och test-bilder mot det jag verkligen ville skriva om, klurade med typsnitt och bildplaceringar och annat. Och eftermiddagen gick, så som eftermiddagar tenderar att göra när man blir fullständigt absorberad av något på sin datorskärm...

Och hej! Jag blev färdig! Ett nyhetsbrev var fött! Jag importerade en rad kontakter från Outlook och skickade iväg min skapelse, denna första vända till skolbiblioteksprojektets styrgrupp och rektorsgruppen. Men alla som vill ha det här brevet får det gärna! Maila mig på carolina.landin@ystad.se så lägger jag dig på sändlistan för nyhetsbrevet som hädanefter kommer att skickas ut sista fredagen i varje månad. 

(jag ska klura ut hur det kan finnas en liten anmälningsruta för det där här i hemsidans högerkolumn, men tills jag har fått ordning på det går det bra att maila mig)

nyhetsbrev


Och så blev det 2020

Publicerad: 2020-01-15 10:31

Hösten försvann i ett jordskred av jobb, idéer, bokprat, lektionsupplägg, ytterligare rekrytering till vår skolbiblioteksenhet och inköp av mängder av böcker till skolorna för bidragspengar... och det jag hela, hela tiden fick lägga längre ned i prioriteringslistan (läs: gula post-it-lappar fullklottrade med dagens måsten insatta i min väldigt analoga papperskalender) var kärleksfull hantering av skolbibliotekens hemsida. Jag skröt i förra inlägget (från september!) att här skulle fyllas med lektionsidéer och annat, men det har alltså inte blivit gjort. Inte heller har jag bloggat. Men den där cykeln jag skrev om, den har blivit flitigt utnyttjad minsann. Alla klasser på skolorna vi jobbade mot under hösten har fått bokprat ute i klassrummen av mig, utöver all den verksamhet Susanne och Turid har dragit igång.

Nu har jag pausat bokpratandet ett tag, för att få tid för just sådant som att fylla hemsidan med användbar information för alla pedagoger (och oss själva). Och nu ska här alltså bli ordning på torpet. 

Det första jag gjorde när jag nu öppnade publiceringsverktyget för hemsidan var att uppdatera våra kontaktuppgifter. Vi har sedan 7 januari fått en ny medarbetare, och välkomnar Malin Gunnarsson till vår skolbiblioteksenhet! Malin ska arbeta på Köpingebro skola (tillsammans med Turid), Löderup skola, Svarte skola och Edvinshemsskolan, och vi bombarderar just nu hennes liv med saker hon behöver kunna, saker hon behöver bära på och framför allt: böcker hon behöver läsa. (Carolina: "... och de här MÅSTE du läsa, och det här är en bra bok om vänskap, och du kan bara inte gå runt bland mellanstadieelever utan att ha läst PAX-böckerna. Kolla! Första boken i serien står inne här, ta med den i boktraven också!" Malin: "...ungh...")


Och vi är igång!

Publicerad: 2019-09-11 16:55

Äntligen är vi igång med vårt arbete på skolorna, jag, Turid och Susanne i skolbiblioteksenheten! Jag (Carolina) tänkte försöka uppdatera den här bloggen med nedslag från vår vardag och vad det är vi gör just nu ute på skolorna, och blanda det med boktips, lektionsidéer och rapporter från hur det går med skolbiblioteksutvecklingen för grundskolorna i Ystads kommun. 

Jag håller som bäst på att laborera med hur vår hemsida ska se ut, så rubriker och länkar kommer kanske att flyttas runt lite här. Men bloggformatet är det tänkt att vi ska behålla, så följ oss i din vanliga bloggläsare eller titta in på sidan ofta!


Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan, Östra skolan, Hedeskoga skola, Köpingebro skola)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan, Sövestads skola, Edvinshusskolan, Blekeskolan)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola, Edvinshemsskolan, Svarte skola, Löderups skola)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram