RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Tänk säkert! -Utmaning från Internetstiftelsen

Publicerad: 2022-11-23 14:46

Just nu pågår en utmaning på flera av våra skolor..... I samband med kampanjen "Tänk Säkert" har Internetstiftelsen startat en utmaning där de skänker 5kr till BRIS för varje elev som mellan den 26 september-27 oktober genomför en av deras lektioner om säkerhet på nätet. Klart skolbiblioteken i Ystad ville vara med!

Tänk säkert- kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och startad på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Vi på skolbiblioteken i Ystad gillar ju redan Internetstiftelsen, på deras sida www.internetstiftelsen.se hittar man många idéer och lektionsmaterial för att prata källkritik och nätvett, så när Tänk Säkert-utmaningen drog igång hakade vi såklart på! Vi har genomfört lektioner från Internetstiftelsens material både på Västerport, Backa och Källan nu i veckorna som varit. 

Såhär såg det ut i åk2 på Backa när de gjorde lektionen "Låt ingen lura dig" som t.ex. berättar om hur man kan få sin identitet kapad på nätet:

               bild kontokortbild falskt smsexempeltextär det sant svt play

Under lektionen kom det upp flera begrepp som hör till sammanhanget. Dessa begrepp fick eleverna sedan testa sig på:

formulär begrepp

Avsnitt 6 av "Är det sant? Att vara på internet" från UR-play fick avsluta lektionen och knyta ihop det vi pratat om på ett humoristiskt sätt. 

 


Norreport laddade inför Nordisk litteraturvecka/Kura gryning!

Publicerad: 2022-11-15 10:20

Varje år anordnas Nordisk litteraturvecka av Föreningen Norden, i år mellan den 14-20 november. Veckan ordnas för att främja läsning och för att lyfta fram vår nordiska litteratur. När det är som mörkast här uppe hos oss uppmanar de till att tända ljus och ägna en stund åt att läsa högt för varandra. Två texter/böcker väljs ut varje år, en för barn och en för äldre och dessa läses högt överallt i Norden under denna vecka. På morgonen för de små: "Kura gryning" eller på kvällen för de lite äldre: "Kura skymning".

kura böcker

I år har man valt ut text från Om du möter en björn, för de yngsta, och Ålevangeliet för de äldre. 

Bibliotekspedagogen Ulrika har fått med hela skolan på tåget så under en veckas tid nu kommer det att läsas högt för alla klasserna på morgonkvisten. På Norreport som enbart är högstadieskola han man valt att läsa ur Ålevangeliet. En mysig stund av lugn och att kunna samlas kring en berättelse. Och givetvis en chans att återigen lyfta fram läsningen och dess förtjänster. 

Kura gryning Norreport

Inför denna vecka har Ulrika låtit eleverna (och lärarna) fått se en liten film som presenterar eventet och där hon även intervjuat några ur personalen. Att få se filmen innan skapar förförståelse för vad tanken är bakom veckan är och gör det förhoppningsvis ännu mer meningsfull för eleverna att delta.

litteraturvecka 22 affisch

Årets konstverk, och eventets affisch, är Revebjeller av Nikolai Astrup

Mer material och information hittar ni på www.nordisklitteratur.org där även de flesta bilder/material i detta inlägg är hämtade från. 

kura skymning

kura gryning

 


Geografi+Svenska=SANT

Publicerad: 2022-11-15 09:41

Skolbiblioteket kan vara en brygga när man jobbar ämnesöverskridande. Inte bara i svenskan och engelskan kan den skönlitterära läsningen fungera som ett sätt för eleverna att reflektera över och fördjupa förståelse och ämneskunskaper.

I årskurs 4 på Backaskolan har man plockat upp klassikern Nils Holgersson i ett ämnesöverskridande samarbete mellan svenskan och geografin.

Bibliotekspedagogen Turid har gjort ett arbetsblad till Hegas lättlästa version med fokus på lässtrategier och geografikunskap som eleverna arbetar kring. Bilder är hämtade från boken och valda för att stötta eleverna i sin läsförståelse. De använder sig av Polylino när eleverna ska läser en och en men varvar sen med högläsning och diskussioner. 

arbetsblad nils holgerssonnils holgersson text om klassikerholgersson i klassrummet


Hårda paket och bokcafé på Backa

Publicerad: 2022-11-15 09:06

Tomten har kommit tidigt i år och flera skolor har fått tillskott i beståndet i form av hårda paket, fulla med nya böcker. På Backa tog treorna sig an alla nyheter genom att gå på "bokcafé":


Snäll på Källan: värdegrund och läsning hand i hand

Publicerad: 2022-10-12 10:58

Skolbiblioteket kan vara en bra samarbetspartner även i det övergripande värdegrundsarbetet och när vi pratar med eleverna om hur vi vill vara mot varandra. Under ett par lektioner arbetar bibliotekspedagogen och eleverna i klass 1 på Källan med olika värdegrundsfrågor, förankrat i litteratur, läsning och berättande.


Gruffalon i Sövestad

Publicerad: 2022-09-20 11:50

Även i Sövestad har eleverna i förskoleklassen fått börja nosa på bildanalys och berättelsestruktur.


Bilderboksanalys och boksamtal med Backas treor -en lektion som gav mersmak!

Publicerad: 2022-09-20 11:25

Treorna på Backaskolan arbetade med boksamtal och boksamtalsfrågor när de gjorde en bilderboksanalys.


Terminsstart och demokrati i Köpingebro!

Publicerad: 2022-09-06 11:12

Höstterminen har äntligen kommit igång, nya lånekort görs, pinkoder som trillat ur minnet efter ett långt sommarlov måste pluggas in igen, och hur var det nu man lånade böcker egentligen..?

Kategorier: demokratiLäsläxor i åk 1 på Västerport

Publicerad: 2022-03-31 11:19Att arbeta med poesi i åk 5 och åk 6

Publicerad: 2022-03-29 14:18

Kategorier: poesi, dikter

Att arbeta med poesi i åk 1 och åk 2

Publicerad: 2022-03-28 11:00

Kategorier: poesi, dikter, gruppläsning
Kontakta oss:

Therése Gröhn
bibliotekarie/skolbibliotekssamordnare
0706-729735
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3,
Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Ulirika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier