Norreport laddade inför Nordisk litteraturvecka/Kura gryning!

Publicerad: 2022-11-15 10:20

Varje år anordnas Nordisk litteraturvecka av Föreningen Norden, i år mellan den 14-20 november. Veckan ordnas för att främja läsning och för att lyfta fram vår nordiska litteratur. När det är som mörkast här uppe hos oss uppmanar de till att tända ljus och ägna en stund åt att läsa högt för varandra. Två texter/böcker väljs ut varje år, en för barn och en för äldre och dessa läses högt överallt i Norden under denna vecka. På morgonen för de små: "Kura gryning" eller på kvällen för de lite äldre: "Kura skymning".

kura böcker

I år har man valt ut text från Om du möter en björn, för de yngsta, och Ålevangeliet för de äldre. 

Bibliotekspedagogen Ulrika har fått med hela skolan på tåget så under en veckas tid nu kommer det att läsas högt för alla klasserna på morgonkvisten. På Norreport som enbart är högstadieskola han man valt att läsa ur Ålevangeliet. En mysig stund av lugn och att kunna samlas kring en berättelse. Och givetvis en chans att återigen lyfta fram läsningen och dess förtjänster. 

Kura gryning Norreport

Inför denna vecka har Ulrika låtit eleverna (och lärarna) fått se en liten film som presenterar eventet och där hon även intervjuat några ur personalen. Att få se filmen innan skapar förförståelse för vad tanken är bakom veckan är och gör det förhoppningsvis ännu mer meningsfull för eleverna att delta.

litteraturvecka 22 affisch

Årets konstverk, och eventets affisch, är Revebjeller av Nikolai Astrup

Mer material och information hittar ni på www.nordisklitteratur.org där även de flesta bilder/material i detta inlägg är hämtade från. 

kura skymning

kura gryning

 

Kategorier: högläsning, kura gryning, kura skymning, nordisk litteraturvecka, läsfrämjande, evenemang

Kommentarer

Kategorier