RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Hitta fakta i rymden med åk 1 och 2 i Hedeskoga

Publicerad: 2021-01-27 14:39

I Hedeskoga skola startade åk 1 och 2 ett tema om rymden och bad bibliotekspedagog Turid att ta med böcker om rymden från biblioteket, både fakta- och skönlitteratur.

I klassrummet presenterade Turid böckerna så att eleverna skulle bli sugna på att läsa dem. Sedan diskuterades vad det är som skiljer faktaböcker från berättelseböckerna, skönlitteraturen, i bokhögen. Kan det finnas fakta i berättelseböckerna också? Hur vet man det?

Årskurs 2 skulle börja skriva faktatexter. Turid presenterade NE(junior) och sökte där efter olika begrepp som har med rymden att göra. Texterna från denna databas jämfördes sedan med vad man får fram genom att googla - och eleverna blev imponerade av att de fick 660 000 000 träffar på sökordet "Jupiter".

Därefter var det dags att skriva den egna faktatexten, och det viktiga med att man inte bara ska skriva av texten i informationen man sökt fram, utan i stället skapa en egen text utifrån nyckelord. Detta var nytt för eleverna, så tillsammans övade alla på att göra detta.

Det blev ett bra samarbete med läraren i klassen som styrde upp kooperativt samarbete i gruppen när eleverna skulle forma egna meningar med nyckelorden. Slutprodukten blev en ny faktatext med klassens "egna ord". 

powerpoint med instruktioner


Källkritik och rymden

Publicerad: 2020-02-26 15:52

När åk 3 på Edvinshemsskolan arbetade med tema rymden passade bibliotekspedagog Malin Gunnarsson på att koppla källkritik till det: här är bild från en lektion vom vilka källor man kan använda sig av när man söker fakta om rymden. Utgångspunkt var källspanarnas "vad?" "vem?" och "när?"

källor rymden

 

Kategorier: källkritik, rymden

Första musen i rymden

Publicerad: 2020-02-04 13:31

På tal om Turids bokpratande om rymden och inledande av rymdtema för åk 2 igår måste jag lyfta en av böckerna hon pratade om som jag också har läst:

Alldeles underbara Armstrong - den första musen på månen av Torben Kuhlmann.

armstrong

Den lille musen Armstrong är djupt fascinerad av rymden, och helt övertygad om att det går att resa dit, bara man kommer på rätta sättet. Av en mentorsmus (som hade huvudrollen i en annan av Kuhlmanns böcker, Lindbergh - en äventyrlig berättelse om en flygande mus men som nu är gammal) får Armstrong tipset att kolla upp lite vad de där människorna har hittat på för tekniska grejer, för de kan vara rätt smarta ibland ändå och kanske man kan använda tekniken på nya sätt? Så Armstrong studerar (jodå, bild av en liten mus som smugit sig med på någon avancerad föreläsning i fysik) och börjar så småningom experimentera med olika sätt att skjuta sig själv ut i rymden. Efter några misslyckande så går det till sist, och det är alltså Armstrong som är först på månen. (att sedan den första människan råkade ha samma namn som honom är bara en tillfällighet)

Den här ska du och alla barn läsa för att:

  • bilderna!! Det är en kombination av bilderbok och vanlig kapitelbok, med underbara helsidesillustrationer på varje sida, med mängder av detaljer att upptäcka själv
  • tekniken, uppfinningarna och rymdfärdsvetandet - det här kan man läsa för att få en mus-parallell till människornas rymdprogram
  • gullighetsfaktorn - mycket stor, särskilt när den lille Armstrongs tekniska experiment går lite åt fanders
  • humorn - det där som sker i bakgrunden på bilderna och det faktum att det tillsätts en särskild utredning för att ta reda på orsaken till bränder och annat mystiskt, och som vi läsare vet mer om

Det finns två böcker till av Torben Kuhlmann, kolla in vare sig du är teknikintresserad eller ej, vuxen, barn eller mittemellan:

edison lindbergh

 

Och här kan du se en fin boktrailer för Armstrong-boken:Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3, Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Marie Thelin
bibliotekspedagog
marie.thelin@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram