RSS

Skolbiblioteksbloggen


Bland troll och Tiktokar: Sludge Content, "Expose"-konton, ECPAT och jakten på källtilliten

Publicerad: 2023-03-14 09:57

Ständigt jagar vi och lagboken teknikens svans. Nätaktörerna ligger ofta ett steg före och utvecklar hela tiden nya sätt att få följare och användare. Därför är samtalen om rätt och fel så viktiga att hela tiden föra och att göra eleverna till egna kritiskt tänkande individer även när de stöter på nya saker på nätet. Och att samtalet börjar tidigt.

dittecpat logga

ECPAT är en barnrättsorganisation som också har en hemsida för unga: dittecpat.se

Här kan de under 18 år få hjälp, stöd och kunskap om bilder, kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. De kan t.ex. hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits.

ECPAT har också samlat tips om hur du själv kan ta bort material från olika sidor på Plattformsguiden

På ECPATS hemsida hittar du också många bra informationsfilmer och annat material man kan använda med eleverna i undervisningen.  

Nyligen skrev ECPAT om en företeelse som kallas "Expose-konton" på t.ex. Snapchat och Instagram. Konton vars syfte är just att exponera, hänga ut, människor och personerna på bilderna har inte gett sitt samtycke till att de delas där. 

Tyvärr visar undersökningar att många unga är aktiva på just konton som dessa. ECPAT har tagit fram en kortlek med "konversationskort" som man kan ladda ner gratis som pdf här: konversationskort och tips om hur de kan användas. Bra till lektioner eller bara ett sätt att inleda samtalet med barnen om vardagen de möter på nätet. 

Även Rädda Barnen har gjort en liknande i samarbete med Telenor som du kan beställa här: Nätprat, kortlek

ecpat kort framsida Ecpat kort baksidarädda barnen kortlekRädda barnen kortlek baksida

Källan åk 5

I årskurs 5 på Källan tränar vi informationssökning och källtillit den här veckan. Vi läser aktuella världsnyheter från sidor vi tycker är bra informationskällor som t.ex 8Sidor och SVT nyheter.

Vi konstaterar att Tiktok är en plats där eleverna och andra i deras ålder hämtar information och nyheter. Men varför pratas det så mycket om att Tiktok inte är bra? 

Och vad innebär Tiktoks "sludge content"? Vi hjälps åt att uppdatera oss genom att titta på Mediasnackets avsnitt om Sludge Content på UR Play:

länk till sludge content ur play

Lilla Aktuellt och URplay erbjuder mer bra undervisningsmaterial kring källkritik och livet på nätet. Du hittar fler filmer här: Källkritik på UR

Källan åk 4

Fyrorna på Källan arbetar med boken Värsta bästa nätet (Dufva 2020) och diskuterar. Vi tar med oss Marie, skolans kurator, på lektionen eftersom vi vet att många elever just är utsatta på nätet och frågor man behöver prata vidare om kan dyka upp. 

bokomslag värsta bästa nätet

 

 

 


"Lästräning" -motion för kropp och knopp!

Publicerad: 2023-02-21 10:31

Köpingebros "Må bra-vecka" fortsätter och nu var det dags att träna både kropp och knopp.

Åk 3 fick ge sig ut på en "Walk and talk" i kombination med den kooperativa strukturen ”fråga, fråga, byt”.

Alla har sin bok under armen och varsitt frågekort. När ledet stannar byter de kort och ena ledet tar ett kliv framåt. Många boktips, många samtal och motion för både fötter och huvud!

walk and talk walk and talk frågekort

Inspiration och material hämtat från: www.kooperativt.com

kooperativt lärande: logga och länk


Barnboksveckan i Svarte (och så lite förstasidesstoff!)

Publicerad: 2022-11-29 12:18

Även i Svarte har man uppmärksammat barnboksveckan (v46) på olika sätt. Och så hamnade Norreports "Kura Gryning"-läsning på Ystad Allehandas förstasida! Om detta var på grund av småstadlig nyhetstorka eller att skolbiblioteksverksamhet är otroligt viktigt och ständigt aktuell kanske ska vara osagt men vi lutar såklart åt det sistnämnda.

kura gryning i YA

Barnboksveckan firas varje höst i november och i den veckan firas även nationell läsdag för landets skolor på torsdagen. Läsdagen utropades/genomfördes för första gången 1999 på initiativ av Svenska Barnboksinstitutet i samarbete med Lärarförbundet.

Veckan brukar fyllas med en massa tips på läsning och läsfrämjande aktiviteter men varje skola och kommun bestämmer själva hur man vill manifestera.

I Svarte uppmärksammade bibliotekspedagogen Malin barnboksveckan på flera vis under sin vecka där:

sagostafett

T.ex en "sagostafett" i skolbiblioteket! Tio olika frågekort placerades ut. För att kunna svara behövde eleverna leta efter svaren i den stora bilden. Den bokstav som stod i hörnet på varje frågekort skulle sen antecknas för att tillslut, när man hittat/klarat alla frågor, bilda det hemliga ordet.

frågekort i hyllafrågekort i biksnurrabokstafettbarngrupp vid bord

Material och inspiration till sagostafetten hittade Malin på skolmagi.nu.

Även ute i klassrummen lyftes barnboksveckan. Här som en liten miniföreläsning/presentation av några kända barnbokskaraktärer och barnboksförfattare som eleverna sen fick svara på ett Kahoot kring och slutligen läste Malin beskrivningar av de olika karaktärerna högt och så fick barnen se om de kunde gissa vem som beskrevs. 

barnbokskaraktärerförfattare4angerborn bildwidmark bild

Inspiration, och material till den här övningen fanns på Barnens bibliotek (www.barnensbibliotek.se). Malin passade också på att visa just den webbsidan för eleverna eftersom det är en kanonbra sida även för boktips, och andra roliga läsutmaningar och pyssel -av barn och för barn. 

Barnensbibliotek-logo-med-utan-bg-100wskolmagi-logga2-800x347
 

 


Tänk säkert! -Utmaning från Internetstiftelsen

Publicerad: 2022-11-23 14:46

Just nu pågår en utmaning på flera av våra skolor..... I samband med kampanjen "Tänk Säkert" har Internetstiftelsen startat en utmaning där de skänker 5kr till BRIS för varje elev som mellan den 26 september-27 oktober genomför en av deras lektioner om säkerhet på nätet. Klart skolbiblioteken i Ystad ville vara med!


Bilderboksanalys och boksamtal med Backas treor -en lektion som gav mersmak!

Publicerad: 2022-09-20 11:25

Treorna på Backaskolan arbetade med boksamtal och boksamtalsfrågor när de gjorde en bilderboksanalys.

















Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier