Bland troll och Tiktokar: Sludge Content, "Expose"-konton, ECPAT och jakten på källtilliten

Publicerad: 2023-03-14 09:57

Ständigt jagar vi och lagboken teknikens svans. Nätaktörerna ligger ofta ett steg före och utvecklar hela tiden nya sätt att få följare och användare. Därför är samtalen om rätt och fel så viktiga att hela tiden föra och att göra eleverna till egna kritiskt tänkande individer även när de stöter på nya saker på nätet. Och att samtalet börjar tidigt.

dittecpat logga

ECPAT är en barnrättsorganisation som också har en hemsida för unga: dittecpat.se

Här kan de under 18 år få hjälp, stöd och kunskap om bilder, kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. De kan t.ex. hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits.

ECPAT har också samlat tips om hur du själv kan ta bort material från olika sidor på Plattformsguiden

På ECPATS hemsida hittar du också många bra informationsfilmer och annat material man kan använda med eleverna i undervisningen.  

Nyligen skrev ECPAT om en företeelse som kallas "Expose-konton" på t.ex. Snapchat och Instagram. Konton vars syfte är just att exponera, hänga ut, människor och personerna på bilderna har inte gett sitt samtycke till att de delas där. 

Tyvärr visar undersökningar att många unga är aktiva på just konton som dessa. ECPAT har tagit fram en kortlek med "konversationskort" som man kan ladda ner gratis som pdf här: konversationskort och tips om hur de kan användas. Bra till lektioner eller bara ett sätt att inleda samtalet med barnen om vardagen de möter på nätet. 

Även Rädda Barnen har gjort en liknande i samarbete med Telenor som du kan beställa här: Nätprat, kortlek

ecpat kort framsida Ecpat kort baksidarädda barnen kortlekRädda barnen kortlek baksida

Källan åk 5

I årskurs 5 på Källan tränar vi informationssökning och källtillit den här veckan. Vi läser aktuella världsnyheter från sidor vi tycker är bra informationskällor som t.ex 8Sidor och SVT nyheter.

Vi konstaterar att Tiktok är en plats där eleverna och andra i deras ålder hämtar information och nyheter. Men varför pratas det så mycket om att Tiktok inte är bra? 

Och vad innebär Tiktoks "sludge content"? Vi hjälps åt att uppdatera oss genom att titta på Mediasnackets avsnitt om Sludge Content på UR Play:

länk till sludge content ur play

Lilla Aktuellt och URplay erbjuder mer bra undervisningsmaterial kring källkritik och livet på nätet. Du hittar fler filmer här: Källkritik på UR

Källan åk 4

Fyrorna på Källan arbetar med boken Värsta bästa nätet (Dufva 2020) och diskuterar. Vi tar med oss Marie, skolans kurator, på lektionen eftersom vi vet att många elever just är utsatta på nätet och frågor man behöver prata vidare om kan dyka upp. 

bokomslag värsta bästa nätet

 

 

 

Kategorier: medie- och informationskunnighet (MIK), lektionsmaterial, nätvett, åk 4-6

Kommentarer

Kategorier