Skolbiblioteket kan vara en bra samarbetspartner även i det övergripande värdegrundsarbetet och när vi pratar med eleverna om hur vi vill vara mot varandra. Under ett par lektioner arbetar bibliotekspedagogen och eleverna i klass 1 på Källan med olika värdegrundsfrågor, förankrat i litteratur, läsning och berättande.
Genom skönlitteraturen kan man levandegöra och prata om t.ex. jobbiga situationer, känslor av utanförskap och att kanske bli illa behandlad på ett mer neutralt vis genom bokens text och bilder. Läsningen kan sen också leda till övningar där eleverna skriver/skapar/ritar och får reflektera över frågorna.
I åk 1 har Turid och eleverna denna vecka jobbat med olika värdegrundsfrågor som t.ex. hur man är en bra kompis och att alla är olika men lika mycket värda:
Lek 1:
På första lektionen pratar vi om hur en snäll handling kan påverka vår omgivning och oss själva. Och samtidigt övar eleverna såklart både läs- och skrivkunnighet.
Vi började med högläsning av boken Snäll, där text och illustrationer förstärker varandra så väl, vilket gav upphov till många tankestopp i elevgruppen. Därefter fick eleverna rita en snäll handling i ramen på arbetsbladet. (Från Majema Lärarpraktikan vinter, www.majema.se)
Lek 2:
Vid nästa lektionstillfälle pratar vi vidare om att alla har lika värde. Återigen börjar vi med högläsning, denna gång är det boken som heter just Lika värde (finns t.ex på Polylino). Den tar upp att vi är, liksom pusselbitar, unika och att alla behövs för att få en helhet. Saknas en pusselbit blir det ett tomt hål.
Alla elever ritar sin egen unika pusselbit som vi sätter ihop till en gemensam helhet.
För att knyta ihop samtalet passade det perfekt att lyssna på den fina "Lika Unika"-låten som låtskrivarkören här på Ungdomens Hus i Ystad skrev till projektet Lika Unika 2010/2011:
Länk till Lika Unika-låten