RSS

Skolbiblioteksbloggen


Snäll på Källan: värdegrund och läsning hand i hand

Publicerad: 2022-10-12 10:58

Skolbiblioteket kan vara en bra samarbetspartner även i det övergripande värdegrundsarbetet och när vi pratar med eleverna om hur vi vill vara mot varandra. Under ett par lektioner arbetar bibliotekspedagogen och eleverna i klass 1 på Källan med olika värdegrundsfrågor, förankrat i litteratur, läsning och berättande.

Genom skönlitteraturen kan man levandegöra och prata om t.ex. jobbiga situationer, känslor av utanförskap och att kanske bli illa behandlad på ett mer neutralt vis genom bokens text och bilder. Läsningen kan sen också leda till övningar där eleverna skriver/skapar/ritar och får reflektera över frågorna.

I åk 1 har Turid och eleverna denna vecka jobbat med olika värdegrundsfrågor som t.ex. hur man är en bra kompis och att alla är olika men lika mycket värda:

Lek 1:

På första lektionen pratar vi om hur en snäll handling kan påverka vår omgivning och oss själva. Och samtidigt övar eleverna såklart både läs- och skrivkunnighet.

Vi började med högläsning av boken Snäll, där text och illustrationer förstärker varandra så väl, vilket gav upphov till många tankestopp i elevgruppen. Därefter fick eleverna rita en snäll handling i ramen på arbetsbladet. (Från Majema Lärarpraktikan vinter, www.majema.se)

ritar snäll snäll bokomslagbarn skriver om snäll

Lek 2:

Vid nästa lektionstillfälle pratar vi vidare om att alla har lika värde. Återigen börjar vi med högläsning, denna gång är det boken som heter just Lika värde (finns t.ex på Polylino). Den tar upp att vi är, liksom pusselbitar, unika och att alla behövs för att få en helhet. Saknas en pusselbit blir det ett tomt hål.

 lika värde pussel serie

Alla elever ritar sin egen unika pusselbit som vi sätter ihop till en gemensam helhet.

Lika värde pussel2Många pusselbitarvärde pusselbit1

För att knyta ihop samtalet passade det perfekt att lyssna på den fina "Lika Unika"-låten som låtskrivarkören här på Ungdomens Hus i Ystad skrev till projektet Lika Unika 2010/2011: 

Länk till Lika Unika-låten

mänskliga rättpoly lika värde

 

 

 

 


Tema "Kärlek och identitet"

Publicerad: 2020-01-22 10:27

År 5 på Backaskolan jobbar just nu med tema Kärlek och identitet, och har av bibliotekspedagogerna Turid och Susanne fått boklådor med gruppuppsättningar av särskilt utvalda böcker. Några av titlarna:

Kompisar online
lite ihop
Miras Martin
Brorsan är kung
Så himla taskigt

och fler, totalt är det nio titlar (olika många ex av varje titel men ca 5-10 ex).

I lådorna finns också arbetsmaterial för både lärare och elever:

- för varje bok finns läsförståelsefrågor ordnade efter kapitel i boken
- för lärare finns korta presentationer för alla böcker: vad de handlar om, läsnivå, och vad elevernas diskussioner i gruppen kan komma att handla om utifrån boken
- förslag till vidare arbete i temat, både med intressanta webbsidor och med olika lektionsförslag

lite ihop

Eleverna kommer nu att i grupp läsa minst en bok var fram till v. 9 då temat avslutas, eventuellt med det som heter cut-out poetry utifrån texterna i böckerna eleverna läst. (liknande black-out poetry men inte riktigt samma) Eleverna ska också göra bok-trailers på sina lästa böcker.

När Backas 5:or är klara med lådorna och temat ska 5:orna på Köpingebro ta över materialet.
Är du också intresserad av att göra det här med din klass? Kontakta någon av bibliotekspedagogerna! (kontaktuppgifter hittar du här i högermarginalen)


Serieromanerna om Mira

Publicerad: 2020-01-21 10:54

Jag fortsätter på serietemat från igår - jag har nämligen läst de mest fantastiska serieromaner som jag bara måste tipsa om:

Serieromanerna om Mira, skapade av danska Sabine Lemire och Rasmus Bregnhöi. Ännu så länge finns två översatta till svenska:

Mira - #vänner #kär #ettårimittliv

Mira 2 - #husbåt #pappa #kärlek

Mira är precis i brytningspunkten mellan barn och tonår och de här böckerna handlar om hennes liv, om vännerna, om det där med att bli kär (eller om man verkligen måste det?), om pinsamma mammor (och om mammans pojkvänner), om mormor, om skolan och allt det där som kan finnas i livet. Mira bor med mamma, och har aldrig träffat sin pappa. I andra boken får hon dock för första gången träffa honom (han har inte vetat om att hon funnits) och det är fantastiskt skildrat. 

Mira 1 och 2

De här böckerna är så bra för alla barn som är just i den här åldern, såååå mycket igenkänning. Och så i serieformat, dessutom. Så bra för dem som vill ha mindre text, också! (och tips: alla vuxna kan också läsa. Jag räknar mig själv som hyfsat vuxen, och jag älskade dem, särskilt alla vuxendelar och relationer och problem som jag själv anar men som inte skrivs ut.)

(Här på bloggen Kulturkollo har jag skrivit mer om Mira-böckerna)


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier