Att ha en ambulerande skolbiblioteksenhet i kommunen för såklart med sig både fördelar och en del utmaningar. Hur jobbar vi med dem?
En av de största fördelarna, som vi ser det, är att även kommunens allra minsta skolor får tillgång till en heltidsarbetande skolbibliotekspedagog som enbart jobbar med just detta. Dessutom får kommunens skolbibliotekarier och skolbibliotekspedagoger ett naturligt nätverk och kollegor att bolla ideér med och det blir såklart lättare att jobba med likvärdighet i verksamheten.
Vårt mål är att det inte ska spela någon roll vilken av våra kommunala skolor du går på, stor eller liten, i stan eller utanför: du ska ha samma tillgång till ett skolbibliotek och vår verksamhet i undervisningen.
En av utmaningarna blir dock att vi inte fysiskt kommer att vara på plats varje vecka i skolbiblioteken, hur löser vi det? Vem ansvarar t.ex. för den dagliga drift och tillsyn som själva skolbiblioteksrummet trots allt behöver? Böcker behöver återlämnas, hyllorna ska se trevliga ut, bokinkast ska tömmas osv.
Man kan se detta som ett aber -eller som en chans att utöva elevinflytande och verkligen få eleverna att känna att skolbiblioteket är deras!
På flera skolor arbetar vi därför med biblioteksvärdar/biblioteksråd. Det är elever som på olika vis hjälper till med att skylta i biblioteket, ställa i ordning om hyllorna ser trista ut, sätta upp böcker och tömma bokinkast. Man kan också hjälpa till med inköpsförslag, vara läsambassadörer och göra bokprat i andra klasser. Eller, som i Sövestad: hjälpa förskoleklassen när de ska få komma och låna i skolbiblioteket för allra första gången!
På Källan arbetar vi också med ett biblioteksråd och biblioteksvärdar. Elever som är intresserade av att vara värdar får ansöka och komma på en anställningsintervju för att få "jobbet".
Att vara biblioteksvärd innebär ett ansvar. Någon gång i veckan ska t.ex. en rast läggas på bokuppsättning och det är viktigt att det blir rätt så skolkamraterna kan hitta böckerna sen.
Biblioteksvärdarna denna termin går i årskurs 6. De har ansvar i skolbiblioteket i grupper och på olika tider två gånger i veckan. De svarar också på frågor hur man lånar, ger boktips, visar var böckerna finns i olika genrer och hur man återlämnar.
Efter sex veckor utvärderar vi, det ska kännas bra för både dem och Skolbiblioteket.
Värdarna hjälper också till med temaskyltningar, idéer på aktiviteter och boktips. Bilden nedanför är från förra årets värdar på Källan och deras läskiga läslovsvagn som de plockade ihop inför lovet.
Medlemmarna i terminens nya biblioteksråd har haft sin första träff idag idag. Nu första gången blev det en liten "utbildning". De fick träna på att organisera, tömma (den nu efter lovet överfyllda) återlämningslådan och vi pratade om kommande aktiviteter, m.m. Även rektorn, Carina Meyer, var inbjuden.
Carina betonade vilka förebilder de är på Källan, hur viktigt det är att ta ansvar och att hon gärna ser att de kommer med idéer på aktiviteter. Tillsammans kom de fram till förslag som att läsa för de yngre och leta påskägg.
Vi är så glada för våra biblioteksvärdar, förutom att det stärker ansvarskänslan och medbestämmandet hos eleverna så är de såklart en ovärderlig hjälp för oss de veckor vi inte är på plats.