RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Roliga böcker till galen-dag i Svarte

Publicerad: 2020-05-25 11:23

Elevrådet och personalen på Svarte skola planerar att ha en Galendag den 5 juni. Det ska vara galna kläder, galna frisyrer, färgglatt och kul, och det kommer lottas ut hemliga paket till de galnast klädda. Det kommer också att finnas uppblåsbar hinderbana, "omöjliga stigen", baklängestipsrunda och annat, kan man läsa på Svarteskolans facebooksida. 

Och skolbiblioteket är med på det sättet vi är bäst på: att ha plockat ihop en lista över roliga böcker till denna galendag. Inga problem alls - roliga böcker finns det gott om!

Så klart vi har lagt upp den listan även här på hemsidan - HÄR hittar du den för utskrift.

boklista

Kategorier: boktips, högläsning, Hcf, Hcg

Kö på stenåldern

Publicerad: 2020-04-01 11:28

Det är inte jätteofta det händer, det här. Men det har blivit ett enormt sug efter böcker om stenåldern på några av skolorna. Skönlitterära böcker, alltså. Det finns en ny serie om en kille som heter Vind, och som lever någonstans i norra Sverige under yngre stenåldern. När Vind var liten försvann han i skogen. Ingen trodde att han skulle överleva, men Vind kom tillbaka några dagar senare. Hans mormor är nästan säker på att han blev räddad av en älg. Den största älg hon någonsin sett! Vind vet inte vad han ska tro. Men ibland när han är ute i skogen känns det som om någon vakar över honom.

Serien heter alltså Älgpojken (av Cecilia Sundh),och hittills har det kommit tre böcker:

algpojken

Och de är väldigt bra, de här böckerna. Det är äventyr och spänning, lite övernaturligt (men inte läskigt, det är mer det här med offer åt andar och gudar, och så den här älgen som dyker upp i varje bok och räddar Vind, älgen som helt klart inte är naturlig och som har någon slags mystisk förbindelse med Vind), vänskap och familj... och så kommer då allt det här med stenåldern och hur människorna levde då liksom på köpet. Det är den bästa sortens historiska böcker. 

Böckerna har alltså blivit så populära att vi har fått låna in flera extra exemplar av dem från stadsbiblioteket, och dessa har försetts med egen reservationslista:

Älgpojken egen reservationslista

På tal om reservationslistor och att reservera böcker så görs det normalt direkt i bibliotekskatalogen med hjälp av lånekort. Men vissa personer tycker att de har hittat ett mycket listigare system än så. Varför hålla på och reservera böcker elektroniskt och regelrätt, när man praktiskt kan paxa boken åt sig själv genom att gömma den bakom de andra böckerna i bokhyllan? 

gömda böcker


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier