Läsprojekt åk 3 Backa del 3: Bokcafé

Publicerad: 2021-06-04 11:40

Detta är det tredje och avslutande inlägget om läsprojektet med åk 3 på Backa - läs det första inlägget om hur själva projektet gick till här och läs det andra inlägget om boksamtal med Walk and Talk här

Läsprojektet avslutades med ett gemensamt bokcafé vars syfte var att locka eleverna till vidare läsning efter läsprojektets slut med hjälp av provsmakning av böcker från projektet och andra tips. Väldigt bra i tiden inför sommarläsningen alltså!

Alla böcker som ingått i läsprojektet (många titlar och mycket variation just eftersom elevarna valt böcker själva) delades nu in i olika genrer. Varje genre fick ett "cafébord" där böckerna lades ut tillsammans med dels en "bordsmeny" som innehöll instruktioner, dels "beställningslista" där eleverna skulle skriva upp de boktitlar de efter caféets slut hade blivit sugna på att själva läsa.

Bokcaféet inleddes med att pedagogerna demonstrerade hur det hela skulle gå till i en liten teater.

Eleverna blev sedan bordsplacerade och fick gå till olika genrebord, bytte efter ett tag så de fick sitta i caféets alla avdelningar. När de kom till ett bord fick de själva under tystnad och lugn musik i bakgrunden titta på böckerna som låg där, bläddra i dem, provläsa lite innan det efter en stund blev fri diskussion om böckerna. De elever som läst någon av böckerna på bordet kunde berätta mer om dem. Barnen kände igen bokframsidorna eftersom böckerna lästs av klasskamrater under projektets gång och nu kunde de själva få kolla mer på de böcker som intresserat dem men som de ännu inte läst.

De böcker de nu blev sugna på att läsa fick de skriva ner på sina egna beställningslistor att ta med inför sommarens läsning eller vidare till hösten. De flesta barn hade efter caféets slut skrivit ner 3-4 titlar på sina listor.

En bok som många under projektets gång tyckt mycket om (och som många nu var extra sugna på att också få läsa) var Så himla taskigt av Cina Friedner. Därför hade Turid nu kontaktat författaren och frågat om hon inte kunde skicka klassen en hälsning till läsprojektsavslutningen. Cina Friedner blev jätteglad och skickade inte bara en hälsning - nej, hon spelade in en liten filmsnutt där hon hälsade på klassen och tyckte det var roligt att de gillat hennes bok och berättade lite om boken hon nu skrivit som ska ges ut till hösten. Och så visade Turid videoälsningen under bokcaféet - snacka om succé! Barnens ögon blev helt runda - författaren hade gjort detta för dem! 

 

bokbord

bokbeställning

bokbord

barn som läser

två bokläsare

Här dramatiserar pedagogerna reglerna för bokcaféet.

bokmeny

Kategorier: boksamtal, gruppläsning, bokprat, boktips, lektionsmaterial

Kommentarer

Kategorier