Banned Books

Publicerad: 2023-10-09 14:12

Denna vecka uppmärksammar vi på olika vis "banned books" -förbjudna böcker/författare.

Förra veckan var det "Banned books week" i USA och i Sverige uppmärksammar vi samma sak denna vecka mellan den 9-15:e oktober. Banned books-week har arrangerats i USA sedan 1982 och startade som en reaktion på den censur av litteratur som förekom på skolor och i utbildningar men även i bokhandlar och på bibliotek. Något som fortfarande pågår, bara under hösten 2022 infördes 1477 bokförbud i USA. 

skyltning banned books (skolbibliotekt, Västerport)

I Sverige lanseras för första gången konceptet på bred front i år i ett samarbete med Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket. Läs mer om det här:

Länk till info på Svenska PEN:s hemsida 

Länk till Dawit Isaak-biblioteket

Även om mycket fokuseras på böcker som idag är förbjudna i USA och den styrning av skolornas litteratur som pågår där så öppnar uppmärksammandet upp för större diskussioner med elever och i klassrummet om censur, bannlysta författare, författare i exil runt om i världen, språket förr och nu o.s.v.

Ska alla böcker finnas i ett bibliotek? Är det rätt att ta bort böcker som kanske har gammeldags språk och kanske kränker någon/några som t.ex. vissa av Pippi- och Tintinböckerna?

 

Svenska P.E.N länk och logga

 

 

 

Kommentarer

Kategorier