Switcheroo!

Publicerad: 2020-03-31 09:15

Åk 5 på Edvinshusskolan fick tillsammans med bibliotekspedagog Susanne prova ett nytt sätt att samtala om böcker: switcheroo. 

Switcheroo går ut på att i par prata om de böcker man läser just nu, också med instruktionen att "Du är huvudpersonen i boken du läser just nu. Berätta i jag-perspektiv."

switcheroo

12 elever satt mittemot varandra. På den ena sidan satt de kvar på sina platser, på den andra sidan flyttade de ett steg åt  höger efter varje runda (=switcheroo!).
Eleverna hade förberett sig genom att lära känna sin boks huvudkaraktär, och under övningen fick de frågor och uppdrag som skulle lösas utifrån karaktärens roll. Den ena parten började prata i 30 sekunder och sedan var det den andres tur att göra samma sak (switch!). Efter det flyttade alla på ena sidan bordet ett steg så att nya samtalspar hela tiden bildades.

I nästan en timme höll eleverna på så här och samtalade om sina böcker, och det fungerade fantastiskt bra. Eller, som Susanne skrev: "En sådan där magisk stund, då du älskar ditt jobb extra mycket."

Klassens lärare, Andrea, var förstås också med, och skrev om övningen på sitt instagramkonto @pluggugglan. Jag har klippt in inlägget nedan, men titta gärna in direkt på hennes konto för i inlägget finns också ett videoklipp från switcheroo-övningen där man hör eleverna när de sitter och diskuterar.

 

@pluggugglan instagram

 

 

Kategorier: lektionsmaterial, beröm, bokprat, boksamtal, skolbiblioteksverksamhet

Kommentarer

Kategorier