Klostret i Ystad

Klostret i Ystad är Ystads kulturhistoriska museum och en av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader. Ett attraktivt besöksmål för kulturintresserade i Sverige, Ystad och Österlen.


Klostret i Ystad är en plats för upplevelse och kontemplation i historisk miljö. Här kan du ta del av Klostrets och Ystadstraktens kulturarv och historia genom våra utställningar. Njut av doftande och läkande växter i örtagården och kålgården och upptäck mångfalden av vackra rosor och pioner i rosariet och pionträdgården. Klosterkyrkan är byggnadens äldsta del och används både som museum och kyrka. Museets butik säljer design och hantverk i form av glas, keramik, och smide. För dig som letar efter det lilla extra, en present till dig själv eller en vän. Här kan du också ta en fika.

Gråbrödraklostret i Ystad grundades i mitten på 1200-talet av bröder från franciskanorden. Klostret byggdes i baltisk tegelgotik, en arkitekturstil förekommande inom Östersjöområdet ca 1260-1520. Bilden visar Östra klosterbyggnaden med klosterkyrkans gavel till vänster och klosterdammen i förgrunden. Foto: Lucas Gölén.

 

Utställningar 2017

Ystad firar Klostret 750 år! Jubileumsåret firas med utställningar på Klostret och aktiviteter i hela Ystad. Läs mer här


Klostret 750 år – en historisk tidsresa


Tegelsten från 1300-talskorets murverk. Teckningen är gjord på lek medan leran var mjuk. Foto: Lucas Gölén

Genom texter, bilder och föremål berättar utställningen om Klostrets historia under750 år, från etablering och uppgång till förfall och återupprättelse. Byggnaden har använts som kloster, sjukhus, spritbränneri och lagerlokal och var nära att rivas innan det restaurerades och blev bibliotek och museum. Utställningen lyfter fram klosterbyggnadens förändring och människor som satt sin prägel på den under 750 år.


På ruinens brant

På ruinens brant
Tre pojkar framför klostrets norra gavel före restaureringen 1909.
Foto: S. M. Marcus, Ystads Fornminnesförenings bildarkiv

 Klostret var länge ett ödehus och ruin mitt i Ystad som beslutsfattarna inte visste vad de skulle göra av. Utställningen visar fotografier från klostrets restaurering som började 1909. Fotografierna kommer från Ystads Fornminnesförenings bildarkiv och är tagna av Anders Roland, Theodor Wåhlin och S. M. Marcus m.fl.

 
Minnen av Klostret

Bringare med Klostret på
Tillbringare med motiv av klosterbyggnadens tak och torn.
Foto: Roza Czulowska.

En utställning med föremål och personliga berättelser om Klostret. Upptäck hur bilden av Klostret förändrats under årens lopp på vykort, ölflaskor och souvenirer. Vad har turister och Ystadbor valt att minnas, avbilda och återskapa?

 
Om 750 år

Om 750 år
Texter och bilder av elever från Blekeskolan och Norreportskolan i Ystad.
Fotomontage av Emma Martinsdotter.

Att föreställa sig hur världen ser ut om 750 år är svårt, men det har elever i Ystad gjort i denna utställning om framtiden. Svävande bilar, insekter som mat, mer skräp, men också mer glitter och paljetter. Genom text och bild tar du del av deras visioner om teknik, mat, mode och livsstil. Här kan du också skriva ner dina egna tankar om framtiden.

 
Stilla rum från Skåne till Italien OBS! Slutdatum 29/10-2017

 
Birgittasyster öppnar fönster i Birgittaklostret Suore Svedesi di Santa Brigida i Assisi, Italien. Foto: Pippi Engstedt

En fotoutställning med bilder på klostermiljöer, nunnor och munkar, något som fotografen Pippi Engstedt fascineras av. Bilderna är från resor till svenska och europeiska kloster som sammanställts i boken Kloster - vistelser i stilla rum.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

                              

 

International

Kontakt

Museichef
Sebastian Goksör
0411-57 72 83
sebastian.goksor(at)ystad.se


Besöksadress
S:t Petri Kyrkoplan
271 34 Ystad
Postadress:
Klostret i Ystad,
271 80 Ystad
0411-57 72 86
klostret(at)ystad.se

 


 

Följ oss på Facebook och Instagram!

Instagram