Ystads konstmuseum

Här hittar du information om vad som händer på Ystads konstmuseum.

kulturprat på ystads konstmuseum torsdag 22 februari kl 18 till 19.30

För två år sedan flydde Nour Al-houda Kanjo från Syrien till Sverige. I höstas debuterade hon som författare – på svenska. I ett samtal med YA:s Torun Börtz berättar hon om sitt skrivande och om hur hon förhåller sig till sina båda språk, svenska och arabiska. Nour Al-houda Kanjo kommer även att läsa utdrag ur sina noveller.

Torsdag 22 februari kl 18.00-19.30

TEMA: Språkets och skrivandets utmaning i det nya landet


Kvällen börjar med visning av en aktuell kortfilm.

Välkomna!
Entré 
40 kr inklusive fika. 
20 kr med lustkortet.
Gratis för Ystads konstförenings medlemmar.

Arrangeras av Ystads konstmuseum, Ystads konstförening,
Ystads Allehanda och Film i Skåne. 

Nu plockar vi ner vinterns utställningar för att göra plats åt vårens spännande nyheter. Den 3 mars är det dags för vernissage, läs mer om vårens uställningar här. Den permanenta utställningen är öppen som vanligt.

Läs gärna om vinterns utställningar här nedan.

 

Känslan av att leran ligger fast
– Pernilla Norrman

2 dec – 28 januari 2018
2:a vån

 

"En utställning som utan stora gester visar sig rymma skikt efter skikt av minnen, skönhet och erfarenhet
Carolina Söderholm i Ystads Allehanda, 22/12 2017 

 

Pernilla Norrman hämtar sedan två decennier tillbaka lera vid en igenvuxen och otillgänglig plats i skogen utanför Ystad. Platsen ligger som gömd för världen, bara den som vet kan ana spåren efter ett av de många tegelbruk som funnits i Skåne. Genom utställningen Känslan av att leran ligger fast får vi alla möjlighet att lära känna denna speciella plats. I utställningen gestaltas en förbindelse till platsen, men det handlar också om att sätta kroppen i relation till materialet, om hur leran omhändertas och bearbetas i en keramisk och gestaltande process.

Känslan av att leran ligger fast är en utställning med Pernilla Norrman i samarbete med Terese Mörnvik. Tillsammans har de skapat den kortfilm som visas i utställningen – en berättelse om ett möte med materialet lera, och om en plats och dess historia. Filmen skapar en förflyttning ut ur utställningsrummet, de keramiska verken går i dialog med filmen, och omvänt.

 

Pernilla Norrman är född (1968) i Malmö. Universitetsexamen inom samhälls-, kultur- och medievetenskap (1991-1996) och några år i yrkeslivet (1997-1999). Konstnärlig utbildning via Capellagården på Öland (1999-2001), samt fortbildning vid Konstfack och Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Assistent till Signe Persson-Melin i en rad olika projekt (2000-2005). Driver sin egen verkstad sedan 2001 och har sedan dess ställt ut regelbundet i Sverige och utomlands. Läs gärna mer på www.pernillanorrman.se.


Terese Mörnvik är regissör och fotograf. Utbildad vid Dramatiska Institutet 1998-2001. Med bakgrund som dokumentärfilmare har hon regisserat dokumentärer för bio och tv. Mörnvik har även producerat filmer för museum och utställare för att skapa rumsliga och visuella stämningar, och för att förmedla berättelser och interaktiva upplevelser. Filmer i urval: Milkbar12 år, och det konstnärliga forskningsprojektet Endlich – om filmisk gestaltning och döden. Läs gärna mer på www.mornvikfilm.com.

 

 

 

MED STÖD AV

Samarbetsprojektet har genomförts med stöd från Konstnärsnämnden, Film i Skåne och Boost Helsingborg

 

 

Male Hysteria!
– Ola Åstrand

2 dec – 28 januari
3:e vån

 

[Ola Åstrand] sätter tummarna på smärtpunkterna och trycker till 
Tor Billgren i Sydsvenskan, 9/12 2017 

 

Male Hysteria! är en utställning om manlighet. Om en manlighet som föraktar sin egen svaghet och som krampar i sin tillkämpade hårdhet på grund av rädsla för sin möjliga mjukhet. De olika manifestationerna av manlighet skulle onekligen kunna kallas hysteriska. Även om män, som bekant, saknar livmoder. När jag ställer ut på Ystads konstmuseum återbesöker jag mitt tidigare konstnärsskap som till stor del handlat om min egen relation till en manlighet. Utställningen är ett självporträtt av en del av mig som jag hoppas jag har lite distans till idag.”

Ola Åstrand, 2017

 

Ola Åstrand har varit verksam konstnär sedan 80-talet. Uttrycksätten är många, han tecknar, gör collage och blandar gärna tekniker. Han tar inspiration ifrån vad samtiden har att erbjuda och utgår ofta utifrån media, populärkultur och undergroundföreteelser. Åstrand har deltagit i ett flertal grupputställningar och haft separatutställningar genom åren, år 2011 gav han ut boken Tryck om sitt konstnärskappå Kning Disk. Åstrand har även utmärkt sig med att kuratera grupputställningar. Han stod till exempel bakom den uppmärksammande utställningen om livskriser, Varning för känsliga människor, som visades på Ystads konstmuseum 2015. Tidigare i år kuraterade han tillsammans med Clemens Altgård utställningen Malmö brinner! på Moderna Museet Malmö.

Ola Åstrand är född 1959 i Helsingborg, och utbildad på Valands konsthögskola i Göteborg där han bott och verkat i många år. Sedan några år tillbaka bor och arbetar Åstrand på Österlen.

Läs mer av Ola Åstrands egna tankar om utställningen på hans blogg.

 

 

 

 

 

Den permanenta utställningen

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Oluf Höst, Gerhard Nordstöm, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Charlotte Walentin och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Följ gärna med på en guidad tur runt den permanenta utställningen med Ystads konstmuseums audioguide.

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

 

Entré: 50 kronor. Under 17 år fri entré

Fredagar fri entré under perioden 1 oktober - 31 mars

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!