Ystads konstmuseum

 

The Encounter of Bodies

23 september – 12 november

The Encounter of Bodies är en internationell samtidskonstutställning som väcker frågor om hur vi skapar maktordning och hierarkiska positioner med hjälp av kropp och språk

Deltagande konstnärer: Maiken Bent, Ester Martin Bergsmark, Lea Guldditte Hestelund, Preben Holst, Stine Marie Jacobsen, Åsa Jungnelius, Hanna Sjöstrand, Samaneh Reyhani, Viktor Rosdahl.

Utställningen är kuraterad av Woodpecker Projects.

 

 

The Encounter of Bodies – en bakgrund

Ett av ledorden i planerandet inför Klostret i Ystads 750-års jubileum var makt, och vi på Ystads konstmuseum frågade oss hur temat kunde skildras i en samtida konstutställning. Vi tog kontakt med Woodpecker Projects, nyfikna på deras perspektiv eftersom de tidigare kuraterat flera utställningar med aktuella, angelägna och politiska innehåll där unga samtida konstnärer deltagit. Den internationella samtidskonstutställningen The Encounter of Bodies är det spännande resultatet.

I The Encounter of Bodies diskuterar Woodpecker Projects hur makt skapas genom kropp och språk tillsammans med konstnärernas verk. Som externa kuratorer har Woodpecker Projects även tagit fasta på kuratorns makt, något som blir synligt i den publikation som gjorts specifikt till utställningen. I den bidrar konstnären Stine Marie Jacobsen med ett omfattande textverk, där en fiktiv dialog utspelas mellan de utställda verken och kuratorerna, med museet som scen.

Woodpecker Projects är en ambulerande plattform för utställning och utgivning, bestående av Ditte Ejlerskov, Jens Henricson och Jerker Knape. Läs mer om Woodpecker Projects på www.woodpeckerprojects.com.

 

 

2:a vån:

Med penseln som vapen (2015) 

Med makt som tema presenteras parallellt ett nyförvärv till samlingen på museets 2:a vån: filmen Med penseln som vapen – En film om Gerhard Nordström av Bodil Schrewelius och Bo Blomberg. I sällskap med filmen visas verk ur konstmuseets och klostrets samlingar av Gerhard Nordström, bland annat sviten Banco di Santo Spirito från 1997, bestående av målningar och objekt som gestaltar den katolska kyrkans makt och maktmissbruk.

 

Den permanenta utställningen

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Oluf Höst, Gerhard Nordstöm, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Charlotte Walentin och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Följ gärna med på en guidad tur runt den permanenta utställningen med Ystads konstmuseums audioguide.

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

 

Entré: 50 kronor

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

Följ oss på Facebook och Instagram