rat.jpg

Information om råttbekämpning

Råttor trivs där det finns gott om mat och bra platser att bygga bo på. Men råttan är ett skadedjur som kan orsaka skador genom att gnaga sönder material. De kan också bära på smittämnen som inte är bra för människors hälsa.

Vi kan tillsammans förebygga problemen genom att hålla rent och fint omkring oss, till exempel i parker och på återvinningsstationer. Det är också viktigt att hålla rent vid din fastighet.

TIPS OCH RÅD

Lämna inte mat framme

Håll koll på soporna

Se till att det är lock på soptunnan och att komposter är placerade en bra bit från ditt hus. Behöver du större kärl går det bra att beställa på tekniska@ystad.se.

Rensa och röj

Håll rent och städat utomhus och i förråd, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

Håll koll på växterna

Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

Håll rent från fågelmat

Råttor tycker även om fågelmat. Om du vill mata fåglar gör det endast på vintern och håll rent från rester under fågelbordet.

Ta hand om fallfrukt

SÅ HÄR JOBBAR KOMMUNEN

Kommunen arbetar förebyggande för att minska förekomst av möss och råttor på kommunens mark, bland annat i parker och på skolor. Vi städar avfall på allmänna ytor och håller gräs och buskar kortklippta. På privat fastighetsmark ansvarar fastighetsägaren själv för förebyggande åtgärder.

Vi sätter ut papperskorgar och håller runt dessa. Ser du överfulla sopkärl eller papperskorgar, hör av dig till oss via vår. Du hittar felanmälan och länk till appen för felanmälan på ystad.se.

Fällor

Ystads kommun använder Anticimex så kallade Smart-box för att fånga och avliva råttor. Boxarna är utplacerade runt Norra promenaden, ankdammen och rosenträdgården vid Klostret, runt Biblioteket samt utanför Konstmuseet.

DETTA KAN FASTIGHETSÄGARE GÖRA

Håll koll på sopkärl och soprum

Se till att det finns tillräckligt med kärl och att de går att stänga. Behöver du fler kärl är du Välkommen att kontakta oss på kundtjanst-avfall@ystad.se. Om det är rent och städat kring sopkärl och i avfallsrum minskar risken för råttor.

Täta hål

En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål. Se till att täta så de inte kan ta sig in.

MER INFORMATION

https://www.anticimex.com/rattor

Källa: Anticimex

Publicerad 2020-03-17, Uppdaterad 2023-07-13