Baltzar von Platens minnessten 2012

En minnessten över Baltzar von Platen placerades 2012 i korsningen Karstens väg-Salomon Smiths väg.

 

Här nedan kan du få lite information om Baltzar von Platens liv:

Baltzar von Platen, 1898-1984, var född i Ystad och blev en av Sveriges mest framgångrika uppfinnare. Han gjorde tillsammans med Carl Munter ett examensarbete på Kungliga Tekniska Högskolan som ledde till upptäckten av ett nytt kylsystem. Uppfinningen användes av Electrolux, för att framställa det moderna kylskåpet. Von Platen blev också pionjär, när han, tillsammans med Anders Kämpe på ASEA i Stockholm, lyckades framställa världens första konstgjorda diamant. Den nya tekniken för höga tryck kom till användning när utvecklingsbolaget Carbox etablerades i Ystad i början på 1970-talet.

1974 tilldelades von Platen och Munter Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj för ”… deras mer än femtioåriga verksamhet som uppfinnare och nyskapare av industriella produkter.”

Von Platen försökte, utan framgång, också visa att det var möjligt att tillverka en perpetuum mobile av andra slaget dvs. en evighetsmaskin, som omvandlar termisk energi till mekanisk utan förluster. Han lyckades aldrig bygga en sån maskin och förklarade det med att gravitationen på jorden är för låg.

Baltzar von Platen tog studenten i Ystad och bodde bland annat i Stockholm och Rom,  men återvände gärna till Ystad och till sin syster.

 

Minnessten
Baltzar von Platens minnessten

Publicerad 2022-12-17, Uppdaterad 2024-04-22