Ystad2.KarlssonsDammar.Foto_Anna_Jensen.jpg

Aktivitetsrundan

Aktivitetsrundan är ett nytt sätt att röra på sig, på egen hand eller tillsammans med andra, med enkla och lustfyllda rörelser. Njut av att röra på dig utomhus i Dag Hammarskjölds park!

 

På Aktivitetsrundan kan alla oavsett ålder vara fysiskt aktiva. Den passar både nybörjaren och den vältränade. Träna själv, med familjen eller med vänner.

Så funkar det

  • Plats: Dag Hammarskjölds park, med start och slut vid parkeringsytan vid Karlssons dammar. Vid parkeringsytan finns också en informationsskylt. Från parkeringen, gå till höger, österut på grusstigen för att komma till första aktivitetsskylten. Följ sedan slingan motsols.
  • Sträcka: Ungefär 2,8 km på grus- och grässtigar, delvis i backig terräng.

Rundan kan jämföras med cirkelträning. Konceptet består av 12 skyltar som är uppsatta längs en slinga på stigarna i Dag Hammmarskjölds park.

På rundan tränas kroppens alla muskelgrupper. Varje skylt erbjuder en övning för barn och två olika nivåer för vuxna. Övningarna riktar sig till alla åldrar, från de yngsta till de äldsta. För barn visar figurerna ”Klicken med vänner” hur övningarna ska utföras, samtidigt som de peppar barnen.

Utöver aktiviteterna finns även forskning och intressant fakta att ta del av. 
Alla övningar kan ses på film via en QR-kod.

Tillgänglighet

Man tar sig längs rundan på breda grusstigar (blå färg på kartan nedan) och backiga grässtigar (grön färg på kartan nedan). 

Det går att ta en genväg (orange färg på kartan nedan) direkt väster om Karlssons dammar. Då blir rundan ca 1,4 km lång, antalet skyltar färre och underlaget är då endast breda grusstigar. Grusstigarna lämpar sig väl för barnvagn och rullstol.

Träna här medan det är ljust, eftersom det inte finns elbelysning i området.
Området snöröjes ej.

Hitta hit

Karta över Aktivitetsrundan

På informationsskylten vid starten kan du även scanna en QR-kod med mobilen för att få upp kartan nedan som visar sträckningen.

Klicka på symbolerna och slingan för detaljinformation.


Cykla eller promenera gärna hit, om du har möjlighet. Parkeringsytorna rymmer endast ett fåtal bilar.

Parkering

  • Vid start- och slutpunkten vid Karlssons dammar finns en parkeringsyta med plats för 4-5 bilar.
  • Det finns några parkeringsplatser även vid minneslunden för smådjur, vid västra delen av rundan. Därifrån går det också ansluta till Aktivitetsrundan.
  • Det går bra att parkera längs Kryddgatans norra sida – på gatan, inte på gräset. Parkera minst 10 meter från gatukorsningar.
  • Observera att det råder parkeringsförbud på Bärgatan, och det är inte tillåtet att parkera på gräsytor.
  • Det går också bra att parkera i villagatorna (Salvia-, Körvel- och Anisgatan), men tänk då på att inte blockera in- och utfarter till fastigheter samt att parkera minst 10 meter från gatukorsningar.

Om Dag Hammarskjölds park

Dag Hammarskjölds park är ett större natur- och rekreationsområde norr om Ystads stad. Det är ett omväxlande naturområde med lövdungar, ängsmarker och våtmarker. Genom området finns en gång- och cykelstig, några bänkar samt tre grillplatser i anslutning till Karlssons dammar. Området är strövvänligt och delvis backigt. Här finns fina möjligheter till att promenera och springa längs grus- och grässtigar samt att grilla eller ha picknick.

Mellan grillplatserna finns en backe som är bra för löpare som vill backträna och som är populär för pulkaåkning vintertid.

Vid parkeringsytan finns också en toalett (hyrtoalett, hcp-modell).
Toaletten är tyvärr tillfälligt bortplockad på grund av skadegörelse, men ska sättas ut igen inom kort.

Visa hänsyn till natur, djurliv och andra som vistas i området samtidigt som du, grilla med försiktighet – och ta hand om ditt skräp. 

 

Mer information

Grusstig genom björkdunge, med solstrålar mellan stammarna


Blir du nyfiken på att prova?

Publicerad 2023-03-23, Uppdaterad 2024-04-15