Olas trädgård

Olas trädgård
Conny Karlsson Lundgren, still ur filmen Olas trädgård

 

Conny Karlsson Lundgrens verk Olas trädgård kretsar kring en trädgård i Hörup på Österlen som började anläggas på 1920-talet av Ola Nilsson tillsammans med hans systrar. Platsen skulle bli hans livsverk och var en sevärdhet under åren som följde. En sommarmorgon, strax innan Ola skulle fylla 80 år, avslutade han sitt eget liv i den storslagna dammen. Ystads kommun erbjöds att ta över driften men tackade nej och trädgården såldes och förföll. Så småningom tog andra ägare över som började återställa det som fanns kvar, släppa in ljus och låta trädgården leva igen.

I Karlsson Lundgrens filmade stillbilder från platsen träder en dunkel oas fram med täta rum av buxbom, hortensior och näckrosor. Till verket hör en installation med mässingsplaketter som utgår från Olas noggranna inventarier och tidens växtkataloger från Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Minnesplaketterna hänger utspridda på museets andra våning i form av en abstrakt karta. Samtidigt utgör plaketterna en serie skrivna porträtt av de växter som Ola har planterat. Som en symbolisk gest och som en arkivering införlivas spåren av trädgården i kommunens konstmuseum. Tillsammans skapar verkets delar en mångbottnad förståelse av platsen och hur trädgårdar kan vara tillfälliga fristäder formade av längtan och begär.

 

Tack till Lena Hörnell, Margareta Hörnell, Mia Gröndahl, Susanne Gehlert, Helena de Maré (SLU biblioteket i Alnarp), Frederik Sjögren.

Med stöd från Region Skåne.

 

Publicerad 2022-06-03, Uppdaterad 2023-06-08