Jette Stoltz

11 februari – 20 maj

2:a vån

Jette Stoltz (1923-2010)

– en minnesutställning

Måleri

Överdimensionerade blommor blir till egna motiv eller växer sig in i landskap, stilleben och religiösa scener i Jette Stoltz fantasifulla målningar. De framstår som berättelser där yttre och inre landskap vävs samman.

Jette Stoltz växte upp på prästgården i Löderup. Hon behöll genom sitt liv och konstnärskap kontakten med barndomens Österlen, men rörde sig samtidigt runt om i Europa. Stoltz utbildade sig i Köpenhamn, Paris och Stockholm. Efter utbildningsåren bodde hon periodvis i Italien, där hennes konst blev uppskattad och omskriven i samband med utställningar i Rom 1959 och 1985. Hon byggde med tiden upp ett internationellt kontaktnät av personer som både blev vänner och köpare av hennes konst. Bland dessa finns kända namn som Peggy Guggenheim, Bob och Dolores Hope, Federico Fellini, familjen Agnelli, furst Rainier av Monaco och Marlene Dietrich.

I vuxen ålder konverterade Stoltz till katolicismen, och hon inspirerades även konstnärligt av religionen och det kristna symbolspråket.

Jette Stoltz målningar präglas av koncentrerad uppmärksamhet och ett öga för detaljer. Trots den flödande och färgsprakande växtligheten känns hennes måleri nästan alltid noggrant övervägt, och att hon tidigt influerades av kubismen syns i hennes kontrollerade och väl genomtänkta kompositioner.

Utställningen presenterar en spännande bildvärld – både realistiskt och symboliskt skildrad. Den inbjuder till egna tolkningar, associationer och resor i fantasin.

Utställningscurator: Lena Persson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 2012-02-02, Uppdaterad 2024-01-04