Utställningar 2023

3:e vån
4 februari—7 maj
Ida Persson
Numbness and Serenity

5.4print beskuren mindre
Ida Persson 5:4, akryl på duk, 2020. Foto: Ida Persson.

 

Konstnären Ida Persson arbetar främst med måleri. Hennes storskaliga målningar är uppbyggda med raka linjer som tillsammans med kontrasterande färger och ett skickligt spel mellan ljus och mörker bildar rum som upptas av stora abstrakta konstruktioner. Kompositionen är stram men lekfull. Motiven för tankarna till industri, maskin och arkitektur.

Att titta på Ida Perssons målningar är som en visuell lek där motiven ter sig större än själva duken. De målade konstruktionerna kommer emot en ut i rummet och de leder en in bakom ytan. Ida Persson målar gärna serier där varje målning är sin egen men tillsammans förstärker de den visuella och den arkitektoniska upplevelsen. De stora konstruktionerna blir ännu större och tar mer plats i rummet. Det handlar om makt och det är mäktigt men där finns en kontrasterande skörhet. När ögat närmar sig duken blottar sig den mänskliga närvaron, när de små nätta penseldragen blir synliga.

 

Ida Persson är född och uppväxt i Ystad. 2014 blev hon klar med sin master i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå, och efter att ha mellanlandat i Malmö i några år har hon nu återvänt till sina hemtrakter. 

Utställningen är producerad av Varbergs konsthall.

 

Recension i Sydsvenskan 19/2

Recension i Ystads Allehanda 25/2

 

2:a vån
For your eyes only
visades under hösten 2022 och våren 2023

Marie Andersson_Ett konstmuseums undermedvetna (detalj) Foto Ellen Klintenberg
Marie Andersson Ett konstmuseums undermedvetna, fotocollage (detalj), 2014. Foto: Ellen Klintenberg.

 

I denna tillfälliga samlingspresentation, som har lånat sin titel från ett verk av Olof Nimar, presenterades ett urval av de nyförvärv som gjordes under 2021 i dialog med äldre verk ur samlingen.

En konstsamling är inte en konstant tidskapsel utan kan snarare liknas vid en levande organism. Nya verk tillkommer och våra perspektiv på konsthistorien förändras över tid. Mellan nya och gamla verk i samlingen kan såväl väntade som oväntade kopplingar uppstå och ibland leda till nya sätt att se på ett konstverk, på konsten i stort och på världen.

Medverkande konstnärer: Elin Alvemark, Marie Andersson, Eve Eriksson, Zardasht Faraj, Alison Gerber, Carl Fredrik Hill, Ingvild Hovland Kaldal, Conny Karlsson Lundgren, Kristina Matousch, Olof Nimar, Gerhard Nordström, Greta Sandberg, Marja-Leena Sillanpää, Lisa Strömbeck och Gustav Rudberg.

 

Curatorer: Julia Björnberg & Ellen Klintenberg.

 

Publicerad 2023-05-11