Sånt som händer

11 februari – 20 maj

3:e vån

Sånt som händer
Teckning
Lars Arrhenius, Magdalena Dziurlikowska, Carin Ellberg, Anneli Furmark, Ragnar Persson, Liv Strömquist

Sånt som händer är en utställning som handlar om att vara människa. Tankar och historier från det vardagliga livet tar plats i olika tecknade berättelser. Följ mig in i det vita pappret är titeln på en av Carin Ellbergs bilder och det är precis vad utställningen uppmanar till; att vi följer med in i pappret där händelserna äger rum.  Det är personliga historier som ibland är självbiografiska, ibland politiska och ofta både och. Här blandas tankar, fantasi och minnen. Berättelserna kan vara endast en bild eller så består de av många bilder, ibland finns det text. De kan ha en början och ett slut eller så är det öppet. Vissa är svartvita medan andra är i färg.

Teckningen får allt större plats som ett eget konstnärligt uttryck och serieteckningen är en berättarform som får en allt mer framträdande och angelägen roll. Den sprätter upp från underjorden och befinner sig i en synnerligen vital och mångfacetterad period. Den tar allt mer plats i bokhyllorna, ute i det offentliga rummet, i konstens rum, på filmduken och även på teatrarnas scener. Gränserna blir allt mer otydliga kring vad som är serieteckning och vad som är konst. Serieteckningen tar här plats i utställningsrummet där den får möta annan berättande teckning som har just rummet som sitt givna forum. Teckningen ligger nära måleriet och serieformatet är besläktat med fotografin och filmen. I utställningen placerar vi berättelsen i centrum och tänjer gränser mellan givna genrer och material.

Lars Arrhenius Har länge arbetat med teckning och animationer i sin konst. Med en förenklad bildestetik och lite humor talar han gärna om det djupa och komplicerade med att vara människa.  Här visar han serien ”Svarta bubblor” som utspelar när lamporna har släckts; i talande- och tänkande bubblor får vi följa människors grubblande och babblande i nattens mörker.

Magdalena Dzurlikowska arbetar främst med video, foto och text. Hon iscensätter dokumentärer där hon använder sig själv som utgångspunkt. Hennes konst präglas av svart humor och djupt allvar. På utställningen visas några berättelser i serieformat där hon blandar foto med teckning och färg. Hon är huvudpersonen i några berättelser från livet och vi får även möta hennes karaktär i filmen ”Don’t mention the music”.

Carin Ellberg är konstnär, hon tecknar, målar och bygger världar där hon på sitt alldeles egna sätt framställer olika situationer.  Det är fyndigt och roligt; som att betrakta världen från en individs insida och följa olika tankebanor som grenar sig i oändlighet ut i fantasi och drömmar. På utställningen möter vi hennes bildberättelse som breder ut sig på rummets väggar.

Anneli Furmarks tecknade berättelser kännetecknas av en lågmäld ton, hon plockar fram det dramatiska i det vardagliga. Boken ”Fiskarna i havet” som kom ut för ett par år sedan utspelar sig i Bohuslän, den innehåller stämningsfulla bilder där naturen samspelar med historien på ett förträffligt sätt. Hennes senaste historia som vi här får ta del av utspelar sig i den isländska naturen; en serie som snart kommer ut i bokformat och vars original presenteras här.

Ragnar Perssons teckningar är som en slags dagboksberättelser som gärna för tanken till tonåren. Arg hårdrocksestetik möter ljuva djurbilder. Det är grabbigt och flickigt på samma gång, ett hopkok av inspiration från såväl populärkultur som romantiskt naturmåleri. Persson använder här såväl golv som väggar när han komponerar ihop sin bildvärld.

Liv Strömquist visar genom sina tecknade serier ett stort engagemang för politik och för feministiska frågor. Med en vass penna och humorn som vapen ifrågasätter hon givna normer och tydliggör maktstukturer i samhället. På utställningen visas några så kallade enrutingar, korta träffsäkra berättelser i bild och text.

Utställningscurator: Ýrr Jónasdóttir

Publicerad 2012-03-06, Uppdaterad 2024-01-04