Carolina Falkholt

4 juli - 20 september 2015

Carolina Falkholt

Sociation, Kristinehamns konstmuseum 2015, foto: John Persson

Carolina Falkholt

Associationsrikedom

2:a vån

Ljud, måleri, video mm.

Carolina Falkholt är högaktuell i Ystad just nu. För tre veckor sedan invigdes en offentlig graffitimålning av henne på Parkskolans gavel i centrala Ystad. Ett konstverk som väckt känslor och som skapat samtal och debatt kring konst och det offentliga rummet. Med utställningen Associationsrikedom finns det möjlighet till fördjupning i Falkholts konstnärskap och i samband med Street Art Österlen kommer hon att måla ytterligare en gavel ute i stadsrummet.

Carolina Falkholt graffitimålaren som vågar utmana givna ramar. Hon har genom sina väggmålningar i stadsrummet i olika städer i Sverige ifrågasatt maktstrukturer i det offentliga rummet och hon har skapat en angelägen debatt. Hon säger själv att hon har gått från att arbeta med renodlad graffiti till något som hon kallar för grafitta, där hon låter feminismen stå i fokus. 

 Utställningen Associationsrikedom innehåller måleri och musik. Falkholt har alltid gjort musik. Musiken hänger ihop med målandet som en del av processen när en bild blir till och den har fungerat som en slags skiss. Fram till nyligen har musiken endast varit för konstnärens privata bruk. Men utställningstiteln ”Associationsrikedom” kommer ifrån en av hennes låtar. En låt som hon släppte på vinyl tidigare i år på Kristinehamns konstmuseum. Låten ”Volta” släpptes nyligen på Virserums konsthall och nu på Ystads konstmuseum släpps den tredje skivan med de två remixarna "Kroppar" och "Landskap" och i samband med det ges alla låtarna ut i en box som även innehåller relaterade texter av olika personer. Låtarna ges ut på vinyl, ett material som också fungerar som ett underlag för målning på utställningen.

Utställningen är gjord i samarbete med Street Art Österlen och vid vernissagen invigs också den Sveriges första internationella gatukonstfestival som äger rum på landsbygden 

I samarbete med Street Art Österlen.

Publicerad 2023-09-24, Uppdaterad 2024-01-04