Christina Branco

Christina Branco


Arena/Plats: Ystad Saltsjöbad

När Cristina Branco kom till Ystad och jazzfestivalen 2014 skrev vi entusiastiskt om henne och hennes kapacitet som fadoinspirerad sångerska. Konserten var en stark upplevelse för alla närvarande. Det är därför en stor glädje för oss att få hälsa denna enastående artist och hennes följsamma, utsökta musiker välkomna till oss i år. Denna gång finns ett nytt album med i bagaget: ”Branco”. Förutom fado, som man lätt känner igen, går det att ana influenser från Billie Holiday och klezmer. Men Cristina Branco med ensemble är unik i sin framtoning. Man blir förtrollad av denna svävande sång högt uppe i stratosfären, en sång som vädjar till oss obevekligt. Musiken pendlar mellan vemod, melankoli och yster glädje. Stort artisteri utlovas.

Cristina Branco, född 1972 i Portugal, var i sin ungdom fascinerad av kvinnliga ess inom jazz och rock: Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Janis Joplin och Joni Mitchell. På sin 18-årsdag fick hon av sin farfar ett album med fadodrottningen Amália Rodrigues som förändrade allt. Det som skulle bli en stor karriär började då som en lek bland vänner och i familjen fram till den rungande debuten i Amsterdam 1996. Hon har därefter etablerat sig som en av Portugals främsta ”fadistas”. Yrkesmässigt låg hennes håg åt journalistik, men musiken vann. Cristina Branco har varit och är mycket produktiv – ”Branco” är hennes femtonde album.

Bernardo Couto och Luís Figueiredo medverkade när Cristina Branco gästade Ystad 2014. Bernardo Moreira är ny i denna magnifika ensemble som fulländar musikupplevelsen.

***

Portuguese singer Cristina Branco has almost singlehandedly created an innovative genre of her own – fado jazz. She has breathed new life into traditional Portuguese fado music with her original jazz-influenced interpretations

Cristina Branco performed at YSJF 2014 and is back to perform songs from her latest album “Branco” (2018)

 

Cristina Branco (PT) – vocals

Bernardo Couto (PT) – Portuguese guitar

Luís Figueiredo (PT) – piano

Bernardo Moreira (PT) –bass


Boka biljett