Val av förskola

I Ystads kommun finns bra barnomsorg i en lugn och trivsam småstadsmiljö med närhet till hav, skog och service.

Förskola

Förskola är en verksamhet för barn från 1 till och med 5 års ålder. Förskolan är öppen vardagar året runt, i regel mellan kl. 6.00 och 18.00. Nattugglan tar emot barn i åldern 1-13 år dygnet runt och året om.

Aktivt val i Ystads kommun

I Ystads kommun får barn tillsammans med sina vårdnadshavare önska i vilken förskola de vill gå. Detta kallas för Aktivt val.

Jämför olika förskolor

Information om förskolorna, deras mål, arbetssätt, planer osv. finns på respektive förskolas sidor. Alla kommunala förskolor har likadana rubriker för att underlätta jämförelser mellan olika alternativ.

Den som inte har tillgång till Internet har möjlighet att få utskrifter från verksamheternas hemsidor. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Ansökan

Ansökan om barnomsorg kan göras tidigast 8 månader innan man önskar plats och görs via webben i E-tjänst för förskola och fritidshem.

När ansökan kommit in registreras barnet i kö till den eller de anordnare som angivits och placeras i kö efter sitt ködatum. Ködatum kan max bli 120 dagar före önskat datum. Familjen får ett skriftligt besked om till vilken eller vilka anordnare barnet köar. Omgående placering kan fås om det finns lediga platser.

Interkommunal

Om ditt barn är folkbokfört i en annan kommun än Ystads kommun och du har en förskoleplacering i Ystads kommun, har du inte automatiskt en garanterad plats i grundskolan. En ansökan om skolplacering måste göras på blankett. Läs mer om skolplacering.

Publicerad 2022-12-16, Uppdaterad 2023-11-07

Kontakt handläggare

Våra telefontider är:

Måndag 10.00 - 11.00
Tisdag 13.30 - 14.30
Onsdag 10.00 - 11.00
Torsdag 13.30 - 14.30

 

0411 - 57 89 40

Det går också bra att ta kontakt via
forskolagrundskola@ystad.se.