Lärcentrum

Lärcentrum är ett stöd och en service du har tillgång till när du studerar på distans. Här kan du få en lugn studiemiljö, träffa andra som studerar, låna utrustning och få kontakt med studiehandledare, specialpedagog och kurator. Det är också här du hittar tentamensservice om du läser en kurs eller utbildning på distans via högskola, universitet eller yrkeshögskola.

För dig som studerar på distans

Vuxenutbildningens Lärcentrum är öppet för alla som är folkbokförda i Ystads eller Tomelilla kommun och studerar en kurs eller utbildning på distans. Du behöver inte ha påbörjat dina studier via Vuxenutbildning för att ta del av Lärcentrums stöd och service- du är välkommen att kontakta oss om du har funderingar inför dina studier eller i samband med din ansökan.

Det här hjälper vi till med

Hos Lärcentrum kan du få hjälp med flera delar kring dina studier, eller välja endast de delar som känns betydelsefulla för dig.

Du kan få studiehandledningsom hjälper dig planera dina studier, låna utrustning och ta del av lugna studiemiljöer, få specialpedagogiskt stöd utifrån dina behov, tillgång till kurator samt ämneshandledning. Här hittar du också tentamensservice och studiehandledning särskilt anpassad för dig som läser vård- och omsorgsutbildningen samt möjlighet till extra stöd i dina matematikstudier.

Öppettider i Lärcentrum är måndag-fredag 8.00-16.00. 

Boka ett möte

Lärcentrum finns i Vuxenutbildnignen Ystads lokaler ute på regementsområdet i Ystad. Du hittar oss på Björnstiernegatan 10. 

Har du frågor eller vill boka ett möte? Skicka e-post till lärcentrum@ystad.se, sms:a eller ring till 0730-913461.

För dig som bor i Tomelilla finns även Lärcentrum på plats i Tomelilla och du hittar kontaktuppgifter till Lärcentrum i Tomelilla i informationsrutan till höger.

Så fungerar studiehandledning 

Studiehandledning är ett pedagogiskt stöd i planering, studieteknik och annat som rör dina distansstudier.

Stödet som våra studiehandledare kan ge dig är utformat så att du ska få de bästa förutsättningarna att dels nå så bra resultat som möjligt och dels må bra under tiden du studerar. En studiehandledare kan till exempel hjälpa dig att hitta en studieteknik som passar dig, att lägga upp tidsplaner som gör att du kan skilja studier från fritid och ge tips och råd kring distansstudier i allmänhet.

På grund av stängda lokaler för att minska smittspridningen av coronaviruset behöver du boka ditt besök innan du kommer hit. Det gör du via e-post till larcentrum@ystad.se, sms:a eller ring till 0730-490548 eller 0730-913461.

Så fungerar ämneshandledning

Du som läser samhällskunskap eller engelska på grundläggande- eller gymnasialnivå har möjlighet att få ämneshandledning av vår ämneshandledare Pia Larsson. Ämneshandledningen är digital och vid behov kan även handledning på plats vara möjlig. Kontakta Pia Larsson via mejl för att boka tid för ämneshandledning: pia.larsson@edu.ystad.se

Ämneshandledning är möjlig på följande tider:

Måndag, tisdag, torsdag och fredag 9.00-14.00

Så fungerar specialpedagogiskt stöd

Du som läser på distans har tillgång till specialpedagogiskt stöd hos Lärcentrum. Du kan få hjälp med inläst läromedel samt stöd i i dina studier utifrån dina förutsättningar. Vår specialpedagog kan ge råd kring stöd och anpassningar i distansundervisningen. Specialpedagogen samarbetar både med Hermods och med Lärcentrums studiehandledare.

På grund av stängda lokaler för att minska smittspridningen av coronaviruset behöver du boka ditt besök med vår specialpedagog innan du kommer hit. Kontakta Peter Månsson via peter.mansson@edu.ystad.se eller 0701-410877.

Lärcentrums kurator

Hos Lärcentrum kan du som läser på distans få kontakt med kurator. Du kan komma till vår kurator om du till exempel upplever stress, oro eller en vilsenhet kring dina studier. Vår kurator har tystnadsplikt.

Om du har frågor eller vill boka tid med kurator kontaktar du Therese Boy via therese.boy@ystad.se

Handledning inom vård- och omsorgsutbildningen 

Om du läser vård- och omsorgsutbildningen på distans via Hermods finns handledning i just dina kurser.

För att boka handledning inom vård- och omsorgsutbildningen kontaktar du Anna-Karin Bengtsson via anna-karin.bengtsson@edu.ystad.se

För dig som studerar vid högskola eller universitet

Du som studerar vid högskola eller universitet och behöver en lugn studiemiljö är välkommen att sitta och studera hos oss i våra lokaler i Lärcentrum. Det finns även möjlighet att låna grupprum, tillgång pentry (bla värma mat), låna dator på plats, skriva ut samt träffa andra studerande.  

Tentamensservice

Lärcentrum erbjuder tentamensservice för dig som läser en kurs eller utbildning på distans via högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Det betyder att du som studerar på distans via någon av landets högskolor, universitet eller yrkeshögskolor kan skriva din tentamen hos oss via Lärcentrum. 

Tentamenservice är för dig som är folkbokförd i Ystad eller Tomelilla kommun.

Frågor? Skicka e-post till: tentamen.vux@ystad.se

 

 

 

 

Publicerad 2020-01-20, Uppdaterad 2021-11-12

Kontakt Lärcentrum Ystad

Mejla Lärcentrum:

larcentrum@ystad.se

Sms:a eller ring:0730-913461

 

 

 

Lärcentrum Tomelilla

För dig som bor i Tomelilla kommun erbjuder vi service och stöd av studiehandledare och specialpedagog.

Vår besöksadress är Torget 11. Du är också välkommen att studera i studierummet, som är öppet måndag-fredag kl 09.00-12.00, 13.00-16.00. 

Kontakt studiehandledare: chatarina.karlsson@tomelilla.se, 076-883 19 15

Kontakt ämneshandledare i engelska och samhällskunskap: pia.larsson@edu.ystad.se

Kontakt specialpedagog: peter.mansson@edu.ystad.se, 070-141 08 77