DSC01789.jpg

Bakgrund

Planer på att exploatera och utveckla hamnområdet i Ystad har funnits i flera decennium. Redan i slutet på 1990-talet började tankar på att utveckla hamnen från industrimark till boendemiljö slå rot på allvar. Arbetet med genomförandet av visionen satte fart 2016, i och med att Ystads kommunfullmäktige antog översiktsplanen för Staden Ystad 2030. I planen tydliggörs möjligheten och ambitionen att förflytta hamnen söderut och öppna upp för en blandad stadsbebyggelse i hamnens inre delar.

Planprogrammet visar målbilden

Planprogrammet för Hamnstaden visar den gemensamma målbilden och övergripande strukturen för den nya stadsdelen.

Planprogrammet redovisar förutsättningarna för att utveckla området till en blandad stadsbebyggelse med god kollektivtrafikförsörjning. Ambitionen är att goda boendekvaliteter ska kunna samexistera med hamnens verksamheter. Här lever du klimatsmart i ett vatten-, stadskärne- och stationsnära läge. 

Planförslaget följer gällande översiktsplan och är en vidareutveckling av den vision som redovisas i den fördjupade översiktsplanen för Staden Ystad 2030. Programmet ska vara vägledande för fortsatt planering för området och kommande beslut om området.

Ett planprogram är det inledande skedet i utvecklingen. Hur området faktiskt kan bebyggas bestäms under kommande detaljplanearbete och dialog med myndigheter, berörda organisationer och sakägare. I dessa processer kan mer detaljerade strukturer tas fram och då avgörs också bebyggelsens höjd, omfattning och utformning.

Planprogrammet visar hur området kan byggas ut i fyra etapper, med början i den nordvästra delen. De fyra etapperna kan brytas ner i mindre deletapper, allt efter efterfrågan och delaktighet från olika byggaktörer. Planprogrammet visar på en möjlighet att bygga cirka 1 500 bostäder, men i vilken takt dessa byggs beror bland annat på marknadsläget i Ystad och konjunkturen i Skåne. Förutsättningarna kommer att förändras under tiden, liksom lösningarna för de utmaningar som finns vad gäller klimatförändringar och buller.

Klicka på länken för att läsa hela planprogrammet.

Beskrivning av miljökonsekvenserna

Miljökonsekvensbeskrivningen visar vilka konsekvenser planprogrammet får inom en rad olika områden som kommunikation, kulturmiljö, fiske och kustzonen.

Planprogramområdet berör en rad olika riksintressen, såsom riksintresse för kommunikation, kulturmiljövården, yrkesfisket och kustzonen. Miljöaspekter som berörs är främst stads- och landskapsbild, luftkvalitet, buller, natur- och kulturmiljö, dagvatten markföroreningar och riskaspekter.

I konsekvensbedömningen anges konsekvenser i en skala från ingen/obetydlig konsekvens, små konsekvenser, måttliga konsekvenser till stora konsekvenser utifrån relationen mellan de befintliga värdena och omfattningen av den förväntade påverkan (effekten).

Läs mer här: miljökonsekvensbeskrivningen

Detta har hänt de senaste åren:

  • Februari 2021: Ystads kommuns kommunstyrelse beslutar att bevilja arbetet med Hamnstadens första etapp.
  • September 2021: Samhällsbyggnadsnämnden ger positivt planbesked för Hamnstadens första etapp.
  • Oktober 2021: Ystads kommun in intresserade byggaktörer på ett rundabordssamtal om utvecklingen i Hamnstaden och Köpingebro.
  • Våren/sommaren 2022: Inledande dialogmöten med intresserade byggaktörer genomförs.
  • September 2022: En projektledare för Hamnstaden, Patrik Faming, kommer på plats.
  • Oktober 2022: Ystad Kommun påbörjar arbetet med Hamnstaden etapp 1 första detaljplanen.
  • Oktober 2022: Samarbetsavtal med Hubpark gällande utvecklingen av mobilitetsfrågor inom Hamnstaden knyts.
  • December 2022: Domstolsverket tarett inriktningsbeslut i december där det förordades att en ny Tingsrätt byggs inom Hamnstaden, etapp 1. 
  • Mars 2023: Projektplan – Hamnstaden från vision till genomförande, antas.  
  • Juni 2023: Tidigt samråd med Länsstyrelsen hålls.
  • Oktober 2023: Inriktningsbeslut – samverkan med byggaktörer, tas.
Publicerad 2022-01-10, Uppdaterad 2024-04-25