Landgörst

28 sept – 31 okt

1:a vån

Teckning, collage, ljud och text

Landgörst är en existentiell och smått surrealistisk historia om döden, glömskan och hur man hittar meningen i det meningslösa. Landgörst är historien om Landgörst, en gubbe som inget vet och inget kan. Han driver omkring utan mål och mening då han dras ner i sitt äventyr. När han efter alla strapatser får chansen att återfå sin identitet väljer han något viktigare.

Landgörst är en bok skriven på blankvärs av författaren Jesper Lundqvist, och med helsidesillustrationer av konstnären Lisa Rydberg.

Landgörst är också en utställning där Rydbergs fantastiska bilder får utrymme. Betraktaren bjuds in i Gubben Landgörst färgrika och äventyrliga bildvärld. Här kan man också sätta sig ner och lyssna på ljudboken och höra Sven Wolter läsa ur boken. Utställningen visar processen kring arbetet med Landgörst, och flera bildskisser och idéer som föregått den färdiga boken finns med.

Lisa Rydberg är utbildad på Konstfack och på HDK. Hon fick Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium för tecknare 2008 och har den senaste tiden bl a ställt ut på "the white tube" i Oslo och jobbat som illustratör för Bang, Aluma och Konstbar. Lisa bor i Malmö.

Jesper Lundqvist är utbildad på Lunds Universitets Författarskola. Han har skrivit den Grammisnominerade CD:n ”Radioapans Alfabet”, 2005 års radiojulkalender samt en stor mängd annan dramatik för barn och vuxna, framförd på scen eller i Sveriges Radio. Jesper bor i Dagsås utanför Varberg.

Lisa och Jesper har jobbat ihop sedan 2004 med olika konst- och radioprojekt. Landgörst är deras första bok.

Landgörst vill borra sig ner i den svenska folksjälen, läsas högt och lågt, slitas ut och slitas ur händerna på sina läsare. Landgörst vill vara oumbärlig, en dyrgrip. Mest av allt vill han vara allas bästa vän.

Läs mer om Landgörst

Publicerad 2023-12-10, Uppdaterad 2024-01-05