Edna Hinnerson

28 september – 1 december

Edna Hinnerson, Palimpsest, blandteknik, 1990-tal

 

2:a vån

Edna Hinnerson

Medan jag finns

Måleri, collage, objekt

En retrospektiv utställning. Lek och allvar under åtta decennier.

Att ta del av Edna Hinnersons bildvärld är att träda in i en miljö fylld av tecken, symboler och färger.  Hennes stora ateljé inbjuder till en upptäcksfärd bland målningar, objekt, skulpturer, dockor och inspirationsmaterial. Där samsas mandalas med drakar och andra objekt med bilder där barnbarnsbarnens teckningar agerat inspirationskälla och skriftrullar, så kallade ”språkrör”, som signalerar om språket och ordets betydelse för konstnären. Det finns tydliga österländska influenser bland många av bilderna.  Dessa berättar om mötet med olika kulturer vid längre vistelser i mellanöstern och andra delar av världen.

I konsten har Edna bearbetat händelser och minnen från livet och skapandet har kommit att bli en livsnödvändighet. Allvarliga ämnen kring livet och döden möter en smittande lekfullhet och skapar en känsla av hoppfullhet, av att röra sig framåt och samtidigt inte blunda för det svåra och förtränga det förflutna. Ednas konst berättar spännande och gripande historier om en barndom på flykt och präglas av åren utomlands och kontakten med olika kulturer och religioner. Sökandet är ständigt närvarande i hennes bilder. Sökandet efter en djupare mening, efter att utforska ett liv i ständig förändring. Konsten filosoferar och funderar kring människa, religion, natur och kultur.

I denna retrospektiva utställning får vi ta del av ett mångsidigt och inspirerande konstnärskap där nyfikenheten aldrig tycks sina och utställningen ”Medan jag finns” har, passande nog, givits underrubriken ”lek och allvar under åtta decennier”.

Publicerad 2013-12-03, Uppdaterad 2024-01-04