Utställningar 2013

18 december – 16 februari

2:a vån

De utvalda

Utställningen De utvalda är ett led i vårt arbete att lyfta fram vår konstsamling som delvis ligger gömd på vårt magasin. Den här gången har vi bjudit in ett antal namnkunniga personer med anknytning till Ystad/Österlen och bett dem välja ett konstverk som för närvarande finns förvarat på magasinet. Deltagarna har fått titta på fotografier av verken för att sedan välja ut ett och ge en motivering till varför de valt just detta verk.

 

28 september – 1 december

3:e vån

Marie Andersson

Le Nuage och andra immateriella verk

Fotografi

I installerat fotografi visar Marie Andersson spår av det som inte finns eller aldrig blev av. Titelverket Le Nuage skildrar landskap som pausats i ett gränsland mellan bild och verklighet, fotografi och fantasi. Frånvaro och väntan återkommer i ett projicerat möte med systrarna Brontë, i författaren Madame de Sévignés tillbommade salar i Paris och hos museiföremål uppradade i glasmontrar. Bland de historiska referenserna framträder en vision av tomheten som både haveri och möjlighet.

 

2:a vån

Edna Hinnerson

Medan jag finns

Måleri, collage, objekt

En retrospektiv utställning. Lek och allvar under åtta decennier.

Edna Hinnerson målar inre bilder och söker balans i mandalas, strukturerade former och fönster mot ljuset. Hon inspireras bland annat av naturen, barnteckningar, dikter och musik, framför allt jazz. I konsten har Edna bearbetat händelser och minnen från livet och skapandet har kommit att bli en livsnödvändighet. Ednas konst berättar spännande och gripande historier om en barndom på flykt. Den präglas även av långa vistelser utomlands och kontakten med olika kulturer och religioner.

 

Orgelverket 26 oktober- 24 november

2:a vån

Under Barnens Bästa Biennal visar Ystads konstmuseum en musik-skulptur av konstnären Jan Cardell.

 

 

23 mars -1 september

3:e och 2:a vån

Aspelin & Aspelin - Gert Aspelin möter Karl Aspelin

Måleri, grafik, objek

Utställningen Aspelin & Aspelin är ett konstnärligt möte mellan Gert Aspelin (f.1944), som bor och arbetar i Kivik, och hans farfar Karl Aspelin (1857-1932), som anses vara Österlens förste konstnär. Vi får möta två generationers konstnärer som har varit verksamma i olika tider som präglats av olika konstuppfattningar.

 

 

9 – 31 mars

1:a vån

Carl Fredrik Ohlsson - landskapet och människorna

Foto från Konstmuseets samling

Fotografi i fokus, fotobiennalen i Skåne.

 

19 januari – 10 mars

2:a vån

Teckningar ur samlingen

I denna utställning presenteras ett urval av teckningar ur Ystads konstmuseums samling. Verken tar sig olika uttryck och är från skilda tidsperioder. De flesta konstnärer förekommer även i museets fasta utställning med verk från samlingen. 

I utställningen visas verk av b.la  Gerhard Wihlborg, Greta Sandberg, Ole Birger och Emil Olsson.

 

19 januari – 24 februari

1:a vån

I Platons grotta – 15 verk kring museets samling

Österlenskolan för konst och design, åk 2

Metaforen om Platons grotta och dess idévärld är utgångspunkt för årets utställning. Eleverna visar verk som på olika sätt inspirerats av eller reflekterar ett valfritt verk ur Konstmuseets samling. Nya verk uppstår i en självständig tolkning.

 

Publicerad 2013-12-03, Uppdaterad 2024-01-04