Utställningar 2020

19 september 2020 - 28 februari 2021
3:e vån
Signe Johannessen
Trofé

Svävandes, uppradade, organiserade i glasmontrar och i travar presenteras hundratals skulpturala element likt en arkeologisk utgrävning eller massgrav. Lager för lager sammanfogas lårben, bäcken, hår och horn till en jordmån. Koncentrationer av objekt utgör spår av riter som besjälat föremålen med energier. Ett tyst restlandskap av kroppar breder ut sig. Den skulpturala kroppen väcker frågor om katalogisering, samlande och uppvisning av objekt. Om lidande, fetischisering och njutning i relation till dessa beteenden.

Signe Johannessens monumentala utställning gestaltas genom rörelser mellan interventioner och experiment, mellan arter och tidsrymder och mellan personliga upplevelser och sociala normer. Med upprepade, nästintill maniska akter av redigering och dissekering närmar sig Johannessen en brutal men systematisk uppgörelse med och undersökande av begär.

Signe Johannessen är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon gör skulptur, video, teckning, installation, offentlig gestaltning och performance. Signe är en av de konstnärliga ledarna på, och en av initiativtagarna till, Art Lab Gnesta, en kollektiv konstnärlig praktik och organisation i Södermanland.

Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg, intendent på Ystads konstmuseum.


LÄS MER>>
READ MORE (Scroll down for text in english)>>


Intervju med Signe i P4 Malmöhus 14/9 (ca 1.40.50 in i programmet)
Förhandsartikel i Ystads Allehanda 18/9

Recension av utställningen i Ystads Allehanda 2/10

Recension av utställningen i Sydsvenskan 11/10

Recension av utställningen i Konsten.net 1/11

Recension av utställningen i Skånska Dagbladet 2/11

 

19 september - 2021
1:a vån
Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner
JEANNE

JEANNE är både ett projekt och en utställning producerad på eget initiativ av tre ungdomar från Ystad. De tre vännerna Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner läser andra året vid Ystads Gymnasium och driver JEANNE på sin fritid. Deras målsättning är att inspirera andra ungdomar till kreativitet, skapande och att initiera egna projekt.

Många ungdomar upplever att det finns för lite att göra på fritiden i Ystad, speciellt när det gäller skapande verksamhet. Med JEANNE vill Elsa, Melanie och Metta visa att det går att ta saken i egna händer. De sökte själva upp konstmuseet och frågade om museet var intresserat av ett samarbete. Dessutom sökte de medel från La Source som är ett EU-projekt för personer mellan 13 och 25 år. La Source stödjer unga som vill genomföra nya projekt med avsikten att forma och utveckla sin egen och andra ungas fritid. Både museet och La Source valde att stödja JEANNE.

Utställningen JEANNE innehåller målningar i olja och akryl, fotografier samt teckningar. Fokus i utställningen ligger på att växa upp som tjej i dagens samhälle. Alla tankar och känslor som uppstår i utvecklingen från barn till ung vuxen. Elsa, Melanie och Metta beskriver själva att de upplever övergången som ”en udda tid fylld av förväntan, ängslighet och frigörelse”, något som återspeglas i deras konstverk. Under utställningsperioden uppmanas andra unga som skapar på sin fritid att ta med sina verk till konstmuseet och delta i JEANNE. Projektet förändras och lever vidare genom att allt fler unga röster tillkommer i utställningen.

I slutet av september och oktober håller Elsa, Melanie och Metta visningar och samtal kring utställningen tillsammans med museets konstpedagoger. I besöket ingår en workshop i konstnärligt skapande utifrån temat att vara ung idag. Programmet är främst riktat till skola via Kulturgarantin men under höstlovet i vecka 44 hålls workshops för alla intresserade.

Utställningen är producerad med stöd från EU-projektet La Source och i samarbete med Anna Norberg och Madelene Oldeman som arbetar med konstpedagogik och förmedling på Ystads konstmuseum.

 

Intervju med JEANNE i P4 Malmöhus 14/9 (ca 2.12.33 in i programmet)

Förhandsartikel om utställningen i Ystads Allehanda 17/9

 

8 februari - 16 augusti

3:e vån
Ella Tillema
Floden måste flyta

Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentryck och musik berättar Ella Tillema om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. Varje år sedan 2009 ger Tillema ut en politisk pamflett i numrerad upplaga med titlar som ”Handbok i att fucka systemet” och ”Mitt hjärta är en bomb” men hon är framförallt känd för sitt färgstarka måleri.

Ella Tillema (född 1983) är konstnär verksam i Malmö. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. Tillema är även aktiv i Sveriges punkscen som basist, sångare och låtskrivare i en rad olika band.

I samband med utställningen produceras också en bok om Tillemas konstnärskap.

 

Recension av utställningen i Sydsvenskan 2/3

Artikel om Ella i Kommunalarbetaren

 

2:a vån
Art Bomba
Punk och prinsesstårta

I en ton som var på samma gång bombastisk, lekfull och samhällskritisk tog sig Åke Dahlbom (1950-2018) an sin omvärld. Under namnet Art Bomba verkade han vid sidan om den etablerade konstscenen från 1970-talet och framåt. Åke Dahlbom var en flitigt anlitad scenograf för både teater och film och var med och grundade den fria teatergruppen Darling Desperados i Malmö i slutet av 1980-talet. I slutet av sitt liv levde och verkade han i Aventorp utanför Tomelilla. I utställningen på Ystads konstmuseum ges ett flertal ingångar till Åke Dahlboms konstnärskap. Besökaren bjuds in i ett rum där konst och liv löper in i varandra och där alla delar tillsammans framkallar ett mångfacetterat porträtt av människan och konstnären Art Bomba.

Utställningen är kuraterad av konstnärerna Mette Wide och Ola Åstrand.


Förhandsartikel i Ystads Allehanda 7/2

Recension av utställningarna i Ystads Allehanda 19/2

Recension av utställningarna i Dagens Nyheter 4/3

 

6 juni - 16 augusti
1:a vån
IN TRANSITION: Österlenskolan för konst och designs avgångselever

 

Årets avgångsstudenter från Österlenskolan för konst och design ställer ut sina examensarbeten i ett återkommande samarbete med Ystads konstmuseum.

Detta markerar avslutet av en två år lång konstnärlig utvecklingskurva och utgör själva syntesen i det som kommit att bli var och ens inriktning. IN TRANSITION kan läsas i både det stora och det lilla och beskriver mycket väl var eleverna själva just nu befinner sig - i ett avslut på väg till något nytt.

Österlenskolan för konst och design är en högskoleförberedande konst- och kulturutbildning inom Yrkeshögskolan.

Länk till utställningskatalogen

 

1:a vån
8 - 23 februari
Forma Framtiden

 

Forma Framtiden utgår från människors tankar om framtiden. Med insikt om de stora omställningar som klimatförändringarna medför, och de ekonomiska och sociala kriser som kan uppstå, kommer framtiden i Skåne antagligen se radikalt annorlunda ut än idag.

Forma Framtiden var ett projekt som var del av Bästa Biennalen, en konstbiennal för barn och ungdomar som anordnades runt om i hela Skåne under hösten 2019. Under tre olika tillfällen i Löderup, Köpingebro och Baskemölla, samt på sociala medier, bjöds allmänheten in för att svara på tre olika frågor. Allmänheten uppmanades att relatera frågorna till sina liv, saker, kunskaper, vanor, traditioner och värderingar (inspirerade av hållbarhetsforskaren Jem Bendell):

Vad har vi nu som vi verkligen vill behålla?

Vad kan vi göra oss av med, vad behöver vi inte eller vill inte ha?

Vad vill vi ta tillbaka som vi tappat bort de senaste decennierna?

Utifrån allmänhetens tankar och svar har sedan den unga konstnärsgruppen Tellus Future, bestående av Natalie och Oliver Anzelius, Benjamin Larsson och Jonna Stedt, arbetat fram en ljud- och videoinstallation under ledning av konstnären Hanna Una Holmquist.

Tankar och idéer som uppstått under processen har dokumenterats av konstnären Karin Palola och resulterat i tre illustrationer som hänger ihop med varsin fråga.

Museet tar inget inträde för att se utställningen på 1:a våningen.

Varmt välkommen!

 

Publicerad 2020-03-09, Uppdaterad 2024-01-04