Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar som rör avfallshanteringen i Ystads kommun.

Frågor och svar


När ska kommunen införa sortering i så kallade fyrfackskärl?

De nya fyrfackskärlen börjar sättas ut i mars 2024. De hushåll som berörs av den första etappen kommer att få ett brev i januari 2024. Resterande hushåll kommer att få fyrfackskärl 2025. Det är bara en- och tvåbostadshus som får fyrfackskärl. 

Hur stor plats tar fyrfackskärlen?

När kommunen inför fyrfackskärl ska alla en- och tvåbostadshus ha två fyrfackskärl med fyra fack i varje för att kunna sortera restavfall, matavfall, tidningar, och förpackningar av papper, plast, metall, samt färgat och ofärgat glas. En uppställningsplats för två fyrfackskärl ska vara minst 1,8 x 1 meter.

I fastigheten där jag bor finns ingen sortering, vad kan kommunen göra åt det?

Senast 1 januari 2027 ska alla bostadsfastigheter ha sortering av förpackningar. Kommunen har avtal med två entreprenörer som hämtar förpackningar i flerbostadshus. Be din fastighetsägare att kontakta någon av dem för att införa fastighetsnära insamling av förpackningar i din fastighet.

Jag vill införa sortering i min hyresfastighet, hur går jag till väga?

Senast 1 januari 2027 ska alla bostadsfastigheter ha sortering av förpackningar. Kommunen har avtal med två entreprenörer som hämtar förpackningar i flerbostadshus. Kontakta någon av dem för att införa fastighetsnära insamling av förpackningar i din fastighet.

Vår bostadsrättsförening vill införa sortering, hur går vi till väga?

Senast 1 januari 2027 ska alla bostadsfastigheter ha sortering av förpackningar. Kommunen har avtal med två entreprenörer som hämtar förpackningar i flerbostadshus. Kontakta någon av dem för att införa fastighetsnära insamling av förpackningar i din fastighet.

Vi vill införa sortering på mitt företag, hur går vi till väga?

Kommunen hämtar rest- och matavfall samt trädgårdsavfall. Förpackningar och returpapper hämtas av privata entreprenörer. För insamling av returpapper har kommunen avtal med Stena Recycling AB och PreZero Recycling AB, så det är någon av dessa entreprenörer ni ska använda för detta avfall. För förpackningar kan du använda valfri tömningsentreprenör.

Har ni skyltar som vi kan sätta upp i avfallsutrymmet?

På vår hemsida om information gällande avfallshantering för flerbostadshus och verksamheter hittar du en pfd med skyltar för nedladdning och utskrift. 

Hur sorterar jag…?

Ett tips är att kolla Sysavs sorteringsguide, som har svaren på det mesta.

Kan jag använda bioplastpåsar till matavfallet?

Det är viktigt att använda de specialgjorda papperspåsarna för matavfall, som kommunen tillhandahåller, för att sortering och återvinning av matavfall ska fungera på bästa sätt. Alla kommuner i Sysavregionen har gemensamt med Sysav kommit överens om att specialgjorda papperspåsar för sortering av matavfall ska användas. Papperspåsen har flera fördelar, den viktigaste är att sortering i papperspåse bidrar till en högre renhet på matavfallet vilket i sin tur innebär hög kvalitet på biogödseln. Genom att använda papperspåsar introduceras endast extra papper i kretsloppet. De bioplastpåsar som finns på marknaden idag bryts inte ner i rötkammaren utan följer med biogödseln ut på åkermarken. Dessutom har de egenskaper som innebär driftproblem i anläggningarna vilket beror på att påsarna är framtagna för industriell kompostering, inte för rötning. Idag forskas det mycket på detta område och helt fossilfria biopåsar som fungerar i hela biogasprocessen kommer helt säkert att finnas i framtiden. Tills dess är det papperspåsar som gäller i Sysavregionen.

 

Matavfallspåsen läcker, vad kan jag göra åt det?

Papperspåsarna för matavfall, som kommunen tillhandahåller, är gjorda av förstärkt papper som tål fukt. Använd alltid biokorgen till matavfallspåsen, den är speciellt utformad för att lufta påsen ordentligt, och tryck ut bottnen i påsen så att påsen ligger mot biokorgen. Låt potatisskal, kaffefilter och annat som kan vara lite blött rinna av innan du slänger det i matavfallpåsen så slipper du problem med blöta påsar. Skulle ditt matavfall vara väldigt vått är ett tips att lägga tidningspapper under påsen eller en bit hushållspapper inuti. Det går också bra att använda dubbla matavfallspåsar. Ett tips är också att byta påse ofta, var 2-3 dag och att aldrig fylla den mer än 2/3.

Det är fullt av blomflugor i köket på sommaren, vad kan jag göra åt det?

Med sommaren kommer gärna blomflugorna och de dras bland annat till matavfallspåsen. Ett tips är att blanda 1dl äppelcidervinäger, 1/2msk vatten, 1msk olja och några droppar diskmedel i ett glas och ställa det någonstans i köket för att dra blomflugorna dit istället. Kom också ihåg att byta matavfallspåsen oftare än vanlig, till och med varje dag kan behövas.

Det är fullt av fluglarver i kärlet på sommaren, vad kan jag göra åt det?

Det bästa sättet att undvika att få fluglarver i sopkärlet är att byta påse ofta, varannan eller var tredje dag, och att stänga påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Det är viktigt att inte överfylla påsen – då går den inte att stänga igen ordentligt. Under högsommaren, när problemet med flugor och fluglarver är som värst, går det bra att lägga den stängda påsen i ytterligare en påse innan du lägger den i kärlet för matavfall.

Ett annat tips för att hålla flugorna borta från kärlet är att blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs kanten på kärlet och eventuellt lite i kärlet. Bäst effekt får du om du efter tömning tvättar av kärlet och därefter sprayar kärlet med ättika och vatten och låter torka så gott det går. Spraya sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).

Låt gärna kärlet stå i skugga, om det finns möjlighet till det.

Mina kärl är smutsiga och börjar lukta, vem tvättar dem?

Kommunen erbjuder inte sopkärlstvätt, utan det är upp till varje fastighetsägare att hålla sina kärl rena.

Du kan själv tvätta sina kärl, men precis som du inte får tvätta bilen på gatan så får du inte heller tvätta kärlen på gatan. Ställ kärlen på ett ”mjukt” underlag, som till exempel gräs, grus eller singel och spola av dem.

Har du inte möjlighet att tvätta kärlen själv finns det företag som utför kärltvätt. 

Har ni information om sortering som jag kan lämna ut till mina hyresgäster?

På vår hemsida om information gällande avfallshanteringen för flerbostadshus och verksamheter finns informationsbroschyrer för nedladdning och utskrift. Broschyrer för sortering av matavfall kan även hämtas hos oss på Koppargatan 7.

Vad ska jag göra om min kyl/frys har gått sönder?

Om en kyl/frys gått sönder ska du lämna denna på återvinningscentralen i Hedeskoga. När du anländer måste du anmäla att kylen och/eller frysen gått sönder till personalen som sedan kommer att visa dig var du ska ställa det.

Kan jag dela kärl med mina grannar?

Boende i en- och tvåbostadshus kan dela kärl med sina grannar. Upp till tre hushåll kan dela abonnemang.

Kan jag låsa fast mina kärl med karbinhakar och rep?

Enligt kommunens avfallsföreskrifter kan kärlen inte vara fastlåsta eller fastspända på tömningsdagen. Under resten av tiden får du låsa/spänna fast dina kärl om du vill.

Jag har fått höra att sortering av förpackningar ska bli obligatoriskt.

Alla som har en förpackning är skyldiga att sortera den och lämna till återvinning. Idag kan du göra det på en återvinningsstation om det inte finns kärl för sortering vid fastigheten. Senast 1 januari 2027 ska det finnas kärl för sortering vid alla bostadsfastigheter.

 

Jag har fått höra att sortering av matavfall ska bli obligatoriskt.

Sortering av matavfall kommer att bli obligatoriskt. Senast 31 december 2025 ska det finnas kärl för matavfallssortering vid alla bostadsfastigheter och verksamheter.

Publicerad 2023-12-07, Uppdaterad 2024-01-12

Kontakta oss

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag-fredag kl. 9-12)
E-post: tekniska@ystad.se