Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad.
Insamling av förpackningar i flerbostadshus
Insamling av hushållens förpackningar blev ett kommunalt ansvar 1 januari 2024. Det innebär att bara de entreprenörer som är godkända av kommunen får hämta förpackningar från flerbostadshus. De entreprenörer som är godkända för att hämta förpackningar från flerbostadshusen i Ystads kommun ser du i högerspalten, under rubriken Auktoriserade avfallsentreprenörer – förpackningar.
2027 ska alla kunna sortera förpackningar vid bostaden
Senast den 1 januari 2027 ska det finnas bostadsnära insamling av pappers-, plast-, glas och metallförpackningar i alla bostadsfastigheter. Bostadsnära insamling av förpackningar i Ystads kommun kommer att införas successivt under åren 2024-2026. Mer information kommer efter hand som arbetet fortgår. Men som fastighetsägare behöver du inte vänta – du kan när som helst kontakta en av kommunens auktoriserade entreprenörer och komma igång med sortering vid din fastighet idag.
Fastigheter med full sortering av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar samt tidningar kan från och med 1 mars 2024 ansöka om att få 30 % rabatt på sitt abonnemang för restavfall. Läs mer under rubriken Få rabatt på avfallstaxan om ni sorterar i högerspalten, om hur du ansöker och laddar ner blanketten.
Insamling av förpackningar från verksamheter
Verksamheter som önskar hämtning av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar kan beställa detta från privata avfallsentreprenörer. Ystads kommun ansvarar inte för insamlingen av förpackningar från verksamheter, förutom hos samlokaliserade verksamheter. Läs mer om verksamheters förpackningar på Näringslivets Producentansvars webbplats: information om verksamheters förpackningsinsamling.
Samlokaliserade verksamheter – detta gäller
Samlokaliserade verksamheter är verksamheter som inryms i en fastighet med bostäder, och som använder samma avfallsbehållare som de boende i fastigheten. Från och med 1 januari 2024, när kommunerna tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar i bostadsfastigheter och samlokaliserade verksamheter, måste en samlokaliserad verksamhet göra en aktiv anmälan till kommunen om den vill att kommunen ska samla in verksamhetens förpackningsavfall fastighetsnära (7 kap. 10 § förpackningsförordningen).
Samlokaliserade verksamheter som har valt kommunal insamling får även nyttja kommunens återvinningsstationer och återvinningscentral för insamling av förpackningar.
Anmälan om samlokaliserad verksamhet ska ske till kommunen senast två veckor innan insamlingen ska påbörjas. Blankett finns här: Anmälan om fastighetsnära insamling av förpackningar hos samlokaliserade verksamheter.
Anmälan görs skriftligen per e-post till: tekniska@ystad.se eller per post till:
Tekniska avdelningens kundservice
Koppargatan 7
271 39 Ystad
Verksamheter som inte har valt kommunal insamling hänvisas till producenternas insamlingssystem för förpackningar (7 kap. 1–2 §§ förpackningsförordningen).