Klostret i Ystad

Klostret i Ystad är Ystads stadshistoriska museum och en av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader. Ett attraktivt besöksmål för kulturintresserade i Sverige, Ystad och Österlen.

Klostret i Ystad är en plats för upplevelse och kontemplation i historisk miljö. Här kan du ta del av Klostrets och Ystadstraktens kulturarv och historia genom våra utställningar. Njut av doftande och läkande växter i örtagården och kålgården och upptäck mångfalden av vackra rosor och pioner i rosariet och pionträdgården. Klosterkyrkan är byggnadens äldsta del och används både som museum och kyrka. Museets butik säljer design och hantverk i form av glas, keramik, och smide.

 

Östra klosterbyggnaden med klosterkyrkans gavel till vänster och klosterdammen i förgrunden. Foto: Lucas Gölén.

Gråbrödraklostret i Ystad grundades i mitten på 1200-talet av bröder från franciskanorden. Klostret byggdes i  tegelgotik, en arkitekturstil förekommande inom Östersjöområdet ca 1260-1520. Bilden visar Östra klosterbyggnaden med klosterkyrkans gavel till vänster och klosterdammen i förgrunden. Foto: Lucas Gölén.

Klostret kommer att ha fortsatt stängt under våren för arbete med att digitalisera och registrera samlingarna på Kulturmagasinet. Samtidigt kommer vi att genomföra en del renoveringar för att kunna möta besökare på bästa sätt.
Klostret öppnar åter lördag den 5 juni! 

 

Publicerad 2013-02-08, Uppdaterad 2021-04-15

Kontakt

Telefon till Klostrets reception:
0411-57 72 86
klostret(at)ystad.se

Besöksadress: 
S:t Petri kyrkoplan 
271 34 Ystad


OBS!

Klostret kommer att ha fortsatt stängt under våren för arbete med att digitalisera och registrera samlingarna på Kulturmagasinet.
Samtidigt kommer man genomföra en del renoveringar för att kunna möta besökare på bästa sätt.
Klostret öppnar åter lördag den 5 juni! 

Under denna period har Klostrets reception telefontid: Onsd - fred 12.00 -17.00.


Ordinarie öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00


Entré: 50 kronor
Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Följ oss på Facebook och Instagram!

Instagram