Klostret i Ystad

Klostret i Ystad är Ystads stadshistoriska museum och en av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader. Ett attraktivt besöksmål för kulturintresserade i Sverige, Ystad och Österlen.

Klostret i Ystad är en plats för upplevelse och kontemplation i historisk miljö. Här kan du ta del av Klostrets och Ystadstraktens kulturarv och historia genom våra utställningar. Njut av doftande och läkande växter i örtagården och kålgården och upptäck mångfalden av vackra rosor och pioner i rosariet och pionträdgården. Klosterkyrkan är byggnadens äldsta del och används både som museum och kyrka. Museets butik säljer design och hantverk i form av glas, keramik, och smide.

 

Östra klosterbyggnaden med klosterkyrkans gavel till vänster och klosterdammen i förgrunden. Foto: Lucas Gölén.

Gråbrödraklostret i Ystad grundades i mitten på 1200-talet av bröder från franciskanorden. Klostret byggdes i  tegelgotik, en arkitekturstil förekommande inom Östersjöområdet ca 1260-1520. Bilden visar Östra klosterbyggnaden med klosterkyrkans gavel till vänster och klosterdammen i förgrunden. Foto: Lucas Gölén.

Klostret i Ystad är stängt för besökare från och med torsdag den 19 november, till och med söndag den 24 januari 2021. Anledningen är Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd kring coronaviruset.

 

Klostret i Ystad dokumenterar coronapandemin

Coronapandemin som plötsligt drabbat hela världen har stor påverkan både på samhället i stort och på oss alla som individer. Klostret i Ystad är stadsmuseum och vårt jobb är att fungera som samhällets minne. Vi vill nu samla information till framtidens historielektioner och är intresserade av hur du som bor i Ystads kommun uppfattar situationen.

Hjälp oss att dokumentera tiden genom att skriva max en A4 med svar på följande frågor:

Hur påverkas du i din vardag av coronapandemin?

Har du förändrat några vanor?

Vad är du mest orolig för?

Vem är du? Skriv ålder, ort, datum. Namn och kön är frivilliga uppgifter.

Du kan antingen maila svaren till klostret@ystad.se eller skicka brev till Klostret i Ystad, S:t Petri kyrkoplan, 271 34 YSTAD.

Genom att skicka dina svar godkänner du samtidigt att materialet sparas i Ystads stadsarkiv och att det kan användas i framtida forskning, dokumentation och utställningar. Informationen får lagras och bearbetas i register av Ystads stadsarkiv och Klostret i Ystad. Personuppgifter behandlas enligt GDPR.

Vid frågor kontakta intendent Tina Westergren Direkt: 0411-57 72 61 Mobil: 0730-780267
Mail: tina.westergren(at)ystad.se

 

 

Publicerad 2013-02-08, Uppdaterad 2021-01-05

Kontakt

Telefon till Klostrets reception:
0411-57 72 86
klostret(at)ystad.se

Besöksadress: 
S:t Petri kyrkoplan 
271 34 Ystad


OBS!

Klostret i Ystad är stängt för besökare från torsdag den 19 november, till och med söndag den 24 januari 2021.
Anledningen är Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd kring coronaviruset.


Ordinarie öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00


Entré: 50 kronor
Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

1/10-20 - 31/3-21 Fri entré

 

Följ oss på Facebook och Instagram!

Instagram