Klosterträdgårdarna

Kring Klostret ligger klosterträdgårdarna med varierande växtteman. Örtagården, kålgården och apelgården är inspirerade av medeltida trädgårdar. Dessa kompletteras av ett rosarium och en pionträdgård av modernare snitt

Trädgårdarna är öppna för besök dygnet runt. Klostret i Ystad anordnar regelbundet aktiviteter med koppling till trädgårdarna, så håll utkik i programmet!

Foton: Lucas Gölén om inget annat anges

Rosariet

Rosariet bjuder på 91 sorters rosor att dofta och se närmare på under sommaren. Här finns gamla kulturrosor, moderna busk- och rabattrosor och klätterrosor från olika tider.

Rosariet ligger väster om Klostret på platsen som en gång var innergård. Det är ritat av konstnären Maria Björklund och invigdes den 16 juni 2002.

Rosariet, som är i form av ett hjul, är inspirerat av den heliga Katarinas attribut hjulet. Den bubblande fontänen i mitten kallas Klosterbrunnen och invigdes i maj 2003. Den är skulpterad av Camilla Bergman. Rosariet anlades på initiativ av dåvarande museichef Håkan Nilsson och trädgårdsingenjör Per Larsson. Projektering och planering gjordes av Teknik- och Fastighetsavdelningen.

 rosariet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apelgården

I Klostrets apelgård väster om Rosariet finns äppelträd, mandelträd, valnötsträd, fläder, fikon och ett svart mullbärsträd.

Apelgården med solbelysta bänkar. Foto: Lucas Gölén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örtagården

Örtagården med 100 olika arter av kryddor, läkeväxter, perenner, stenpartiväxter, buskar, träd och klängväxter ligger vid Klostrets norra sida. Kryddträdgårdar hade en självklar plats i klostren och var viktiga för verksamheten.

På bilden ses kryddsalvia från Örtagården. 

  Örtagården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kålgården

I anslutning till Örtagården ligger Kålgården. Med begreppet ”kål” menade man alla de ätliga växter som ingick i hushållet. 

I Kålgården finns upphöjda växtbäddar inramade av staket av flätad pil.

 Kålgården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pionträdgården

Bakom klosterdammen leder grusade gångar dig bland en mångfald pioner. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekt Barbara Johnson Kihlman som inspirerats av trädgårdskonstnären Emma Lundberg (1869-1953) som älskade pioner.

Luktpionen Paeonia är en gammal sort som finns i pionträdgården.

  Pionträdgården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Publicerad 2009-10-13, Uppdaterad 2021-10-19