Tornväktaren

En i allra högsta grad levande tradition.

Varje natt året runt ljuder en utdragen, dov signal över Ystads centrum. En tonstöt för varje kvart i varje väderstreck! Det är Tornväktaren i S:ta Maria kyrkas torn som förkunnar att allt är lugnt i staden enligt en flera hundra år gammal tradition.

Riktigt hur länge Tornväktaren ( i folkmun även kallad lurblåsaren) i Ystad haft den här uppgiften vet man inte. Med säkerhet kan den dateras till 1700-talet då kyrktornet fick sitt nuvarande utseende. Tornväktarens funktion var förr att varna ystadborna om det kom ovälkommet besök land- eller sjövägen eller om det började brinna.

Idag är Tornväktaren stadens symbol och vakar fortfarande över staden. Istället för att blåsa sin varningssignal om något händer, ringer han räddningstjänst eller polis.

Besökare som hört talas om Tornväktaren tvivlar i det längsta på att det är en livs levande person som upprätthåller funktionen. Inte förrän de stått nedanför kyrkan och fäst blicken på det lilla fönster som finns under urtavlorna i de fyra väderstrecken och sett denne "kommunalarbetare" sticka ut sin kopparlur har de blivit övertygade. Från klockan 21.15 till klockan 01.00 hörs Tornväktarens signaler.  

 TornväktarenBokning

Möt Tornväktaren Roland Borg och hör hans berättelse om Ystads historia och om det unika arbetet i Mariakyrkans torn. 

Ca: I,5 timme

Vardagar (8-17) 1200 kr + körersättning från Ystad

Kväll och helg 2000 kr + körersättning från Ystad

Skolor 40 min 300 kr

Bokningar sker via klostrets reception på tel: 0411-577286, eller mail till klostret@ystad.se 

Publicerad 2020-04-19, Uppdaterad 2021-10-19