Sommarjobb i omsorgen

Vad roligt att du har hittat hit och funderar på ett jobb i omsorgen, det är världens bästa jobb! Här finner du kort information om sommarjobb i social omsorg. Du får en kort beskrivning över de olika områdena, äldreomsorgen och funktionsnedsättning- och socialpsykiatri.

Vad innebär arbetet?


Vad innebär det att jobba i äldreomsorgen?

Att jobba inom äldreomsorgen är varierande och innebär att stödja brukare med vardagliga aktiviteter som att klä på sig, duscha, laga mat och ta mediciner. Arbetsplatserna kan vara särskilda boenden eller hos personer i deras eget hem, hemtjänsten. Du kan arbeta dagtid, kvällstid och natt, med rullande scheman som inkluderar helgarbete.

Särskilt boende innebär att brukarna bor i ett gemensamt hus, med egna lägenheter. I huset finns, utöver brukarnas lägenheter, gemensamma ytor som kök, tv-rum och sällskapsytor. Här får de hjälp med dagliga aktiviteter och omsorg dygnet runt. Ofta är huset uppdelat i olika avdelningar, här jobbar man ofta i par. 

Hemtjänst innebär att stöd och hjälp ges till brukarna i deras egna hem. Det kan inkludera stöttning med vardagliga uppgifter som personlig hygien, måltider och medicinering. Hemtjänstpersonalen besöker brukarna i deras hem, och brukarna bor själva. Inom hemtjänsten förflyttar man sig via bil eller cykel mellan brukarnas hem, här arbetar man fritt och ofta ensam.

Vad innebär det att jobba inom funktionsnedsättning och socialpsykiatri?

Att jobba inom funktionsnedsättning innebär att stödja och stötta personer som har olika typer av fysiska eller intellektuella utmaningar. Det kan inkludera att hjälpa dem med dagliga aktiviteter, sociala interaktioner och möjlighet till ett självständigt liv.

Som vårdare/stödassistent ger du stöd till brukaren i alla aspekter i livet. Du utgår från brukarens individuella behov och arbetar medvetet för att den personen ska använda sina förmågor så självständigt som möjligt.

Du stödjer och hjälper till vid personlig omvårdnad så som personlig hygien, av- och påklädning. Förflyttningar och vardagliga sysslor så som matlagning, tvätt och städ. Fritidsaktiviteter och sociala kontakter samt delegerad sjukvård. Arbetet utförs i brukarens hem, på boende eller på annan plats där brukaren vistas.

Du kan ha varierande arbetstider så som exempelvis dag, kväll, natt, jour, och helg.

Socialpsykiatri handlar om att stödja personer med psykiska hälsoproblem. Arbetsuppgifterna kan omfatta att hjälpa till med vardagliga aktiviteter, ge emotionellt stöd, och främja delaktighet i samhället. Målet är att stärka den enskilda individens psykiska hälsa och livskvalitet.

Publicerad 2023-12-07, Uppdaterad 2024-02-05

Aktuella annonser

Här finner du alla aktuella annonser som du kan söka sommarjobb i inom social omsorg! Vi ser fram emot din ansökan. Om du skulle ha några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss. Våra kontaktuppgifter och öppettider finner du längre ner på sidan! 

Sommarjobba i Ystads kommun! 

Kontaktuppgifter Rekryteringsenheten

Har du frågor tas dessa i första hand emot via mail på

rekrytering.hvo@ystad.se
Det finns även möjlighet att kontakta oss på rekryteringstelefonen via specifika öppettider: 

0411-577026
Måndag, onsdag och fredag klockan 08.00-12.00
Tisdag och torsdag 13.00-16.00