Dag Hammarskjölds Backåkra
Minnesgård och naturområde i Hagestads naturreservat - en plats där hela Världen syns!
Drömmen om Österlen
En av världens mest kända svenskar, FN:s generalsekreterare, Svenska Akademieledamoten och Nobelpristagaren Dag Hammarskjöld, drömde om att en dag få bosätta sig på Österlen. Dag Hammarskjöld köpte gården Backåkra 1957 för att bo i när han avslutat sin tjänst i FN. Den fyrlängade gården, omgiven av böljande kullar och havet, tilltalade den store naturälskaren. Tillsammans med sin vän, konstnären Bo Beskow, lät han renovera och inreda gården. Tyvärr omkom Dag Hammarskjöld under ett FN-uppdrag i Ndola 1961. Den plats han drömt om att få leva på testamenterade han till Svenska turistföreningen (STF) och Svenska Akademien.
Backåkra museum
Sedan 2015 ägs Backåkra av Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra. Stiftelsen har grundats av Svenska Akademien, Hammarskjöldska släktföreningen och STF. Efter omfattande renoveringar återinvigdes Backåkra i mars, 2018. Idag är gården ett museum där delar av Dags Hammarskjölds fantastiska konstsamling visas samt många av de gåvor han mottagit under sin tid som FN:s generalsekreterare. Här kan man lära sig mer om hans uppväxt och liv och vem Dag Hammarskjöld egentligen var. I museet finns även ett café och en shop.
Konferens på Backåkra
Man kan även hyra Backåkra för konferenser och möten. FN:s säkerhetsråd var först med att hyra gården för sitt årliga arbetsmöte 2018. Det var första gången säkerhetsrådet möttes utanför USA vilket tydligt visar vilket avtryck Dag Hammarskjöld lämnat till eftervärlden. Backåkra avspeglar vem Dag Hammarskjöld var som person och vad han uppskattade med gården. En plats för stillhet, reflektion och värdefulla samtal.
Vacker natur
Till Backåkra hör 30 hektar naturskyddad mark med underbar natur. Här finns en meditationsplats, anlagd 1969, som används av Löderups församling för helgmålsbön varje lördag under sommaren. Platsen är också populär för bröllop och barndop. Meditationsplatsen är välbesökt under alla årstider för sin skönhet, men är även en uppskattad plats för stillhet och eftertanke.
Midsommar på Backåkra
Ett traditionellt midsommarfirande, som började i samband med invigning av Backåkra vandrarhem 1968. Som avslutning på invigningen vandrade då något 100-tal personer över åsen för att avsluta dagen med midsommardans på ängen vid Backåkra. Numera lockar arrangemanget årligen några tusen besökare under midsommaraftons eftermiddag. Tre föreningar, Löderups skyttekår, Sydöstra Skånes Lottakår och Löderups Scoutkår har under alla år medverkat och driver numera firandet i egen regi, med stöd av Ystad Kommun, Kulturnämnden.
Publicerad 2023-07-03, Uppdaterad 2024-08-16