samling_konstmuseet.jpg

Konsten i och runt Ystad & Österlen

Att konsten har en stor betydelse i sydöstra Skåne är svårt att missa. Ett stort antal konstnärer bor och verkar på Österlen och konstvärlden här är mångfacetterad. Här hittar du allt från skånskt måleri till moderna konstinstallationer.

 

Kommer du hit under påskveckan då Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, bjuder in till den årliga konstrundan är utbudet så stort att du kan behöva hjälp att välja vilka ateljéer och gallerier du vill besöka! Men det är ett angenämt problem, inte sant?

En bra plats att starta din Konstrunda är på Tjörnedala konsthall, som för övrigt har öppet året om. Här finns alla deltagare under konstveckan representeras med minst ett verk- välj sedan av de du tycker om och åk dit. Svårare än så är det inte!

Museer och konstgallerier visar också mycket intressant konst. På Ystads Konstmuseum hittar du till exempel ett unikt och rikt urval av både lokala och internationellt kända konstnärer. Museet har även ofta intressanta specialutställningar. Det gäller också konsthallarna i Tomelilla och Sjöbo.

I Simrishamn hittar ni Österlens museum. I den lilla byn Simris har Galleri Thomas Wallner sin verksamhet. Galleriet har tillgång till fantastiska utrymmen på sig att ställa ut, som uppgår till 350 kvadratmeter. Ett av Sveriges mest intressanta gallerier med fokus på unga konstnärer från Skandinavien, Europa och USA.

Kivik Art Centre är ett centra för samtidskonst på Lilla Stenshuvud strax söder om Kivik på Österlen. Ambitionen är att skapa en kreativ plats och en plats för unika upplevelser i en natur med storslagna vyer. Snogeholm LandArt – konst och natur i symbios i ett av våra vackraste naturområden.

 

Per Helsas Gård i Ystad, ett kreativt centrum för hantverkare, konstnärer, designers och gallerier, centralt vid stadens gågata. Per Helsas Gård är ett av Nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter. De äldsta delarna är från 1600-talet. Sedan 1968 är Per Helsas Gård klassat som byggnadsminne.

 

Andra intressanta tips, bara för att nämna några: Rikstolvan, Fabriken, Gylleboverket, Kabusa Art gallery, Konsthantverksgruppen KAOS, Recycle glass design.

För mer inspiration i området, besök: Österlen.se 

 

Trakten är full av spännande och unika designbutiker, ateljéer och verkstäder. Våga vika av från de stora huvudvägarna, håll utkik efter skyltar och stanna där det ser spännande ut – Du kan bli positivt överraskad!

Publicerad 2021-02-03, Uppdaterad 2024-02-08

Covid-19

Det som vi berättar här är generell information för olika platser.
Vi värnar om våra besökare och de som bor i staden och följer de rådande restriktionerna. 

Tänk på att det fortfarande är smittspridning och vi ber dig att tänka över ditt besök
och framförallt om ni kommer, dubbelkolla att de ställen ni tänker besöka håller öppet.Håll avstånd

Läs Skåneresan

Skåneresan