Kåseberga och Ales stenar

Ales stenar

På Kåsehuvud ovanför hamnen i det gamla fiskeläget Kåseberga tronar Sveriges största bevarade skeppssättning, Ales stenar. Den omfattar idag totalt 59 stenblock, är 67 meter lång och 19 meter bred. Upplevelsen på åsen, där havet möter himlen och naturen kommer så nära är magisk! Läs mer i boken Ales stenar - Stenskeppet i Kåseberga skriven av Görhan Hellström.

Till fiskeläget kommer varje dag, hela året, mängder med besökare som vill njuta av atmosfären, äta och dricka gott och vandra upp på åsen till skeppssättningen. Konstnärer, hantverkare, souvenirbutiker och antikaffär ligger sida vid sida med restauranger, fiskrökeri och kiosker.

Läs mer i vår folder

Tillgänglighet och parkering

Att komma upp till Ales stenar om man är funktionshindrad eller sitter i rullstol är tyvärr inte möjligt. Det går inte att köra dit upp med bil och vägen upp är markväg med gräs i mitten och svår att rulla på.

Vägarna i Kåseberga är smala och trånga och bara en väg som leder ner till hamnen. Det finns två parkeringar i Kåseberga. För att underlätta trafiksituationen parkera gärna på den första och största parkeringen (P-avgift) och följ sedan vägen till Ales stenar genom den pittoreska byn. Den andra parkeringen finns i hamnen med begränsade antal platser och P-avgift.

Publicerad 2021-07-15, Uppdaterad 2023-11-29

Turistinformation i Kåseberga

Kåseberga

Vid den stora parkeringen där du också parkerar för att njuta av en härlig promenad genom den lilla byn till fiskeläget, just vid nerfarten mot Kåseberga, finns en tavla med information att ta del av. 

Hiking rules

Genom Kåseberga går Skåneleden en verkligen fin sträcka över Hammars Backar vidare mot Sandhammaren. Tänk på att följa allemansrätten!

Ta sig hit

Under sommaren går det fint att åka med Skånetrafiken till Ales Stenar, hållplats Kåseberga S. Kommer du på besök under resterande året är det möjligt att åka till Valleberga, hoppa av vid kyrkan, och går cirka 5 km till Kåseberga. Klicka här för att söka busstider.