Här hittar du information om hur du kan bidra till hållbar konsumtion, öka återbruk och minska avfallsmängder.
Vad är hållbar konsumtion?
FN har definierat hållbar konsumtion som "att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina".
Varför ska du konsumera hållbart?
Även om Sverige på fler sätt är ett föredöme i miljöfrågor är vi svenskar bland de värsta när det gäller att konsumera mer än vad planeten klarar av. Just nu tar vi ut mer naturresurser än vad naturen hinner återskapa. Vi lever nämligen som att vi hade 4,2 jordklot, men vi har ju bara ett.
För att resurserna på vårt jordklot inte ska ta slut, vilket kan få förödande konsekvenser för oss människor och våra djur, behöver vi ALLA ta ansvar för vår konsumtion. Vår överkonsumtion leder till att skogar huggs ned, jordar utarmas, luft- och vatten förorenas, hav fylls av plast, växt- och djurarter utrotas och klimatförändringarna förvärras.
Tips för en mer hållbar konsumtion
- Utmana dig själv och håll köpstopp i 1-3 månader för att öka medvetenheten om hur (mycket) du konsumerar.
- Reparera, lappa och laga saker och kläder som går sönder istället för att kasta dem och köpa nya.
- Köp begagnat på second-hand och loppis istället för nytt - här kan du verkligen fynda!
- Välj material av bra kvalitet som håller länge.
- Handla mindre på impuls. Tänk efter och planera innan du åker till butiken och skriv ner det du ska ha.
- Låna böcker istället för att köpa dem.
- Rensa ut prylar du inte behöver. Skänk bort eller sälj dem vidare. Varför inte ordna kvarterloppis tillsammans med grannarna?
- Återanvänd! Till exempel glasburkar eller presentpåsar du fått.
- Sula om dina skor i tid så att de håller längre.
- Minska matsvinnet genom att ha koll på vad du har hemma; skriv inköpslistor, ta med rester till jobbet och ha en dag i veckan då du lagar mat som blivit över eller håller på att bli gammal. Tapas-torsdag till exempel!
- Sälj leksaker när barnen växer ifrån dem, eller ge vidare till familj och bekantas barn. Eller varför inte ordna ett leksaksbyte eller en leksaksloppis?
- Trött på det du har trots att det egentligen inte är något fel på det? Genom att sy om kläder, måla om möbler och sätta nya handtag på lådor och skåp blir de som nya!
- Delta i en klädbytardag eller anordna en själv på jobbet eller med vännerna - vi lovar att det är riktigt roligt!
- Ordna en klädbytarhörna på arbetsplatsen, ett Ta & Ge-skåp på barnens skola/förskola eller en bytarhylla i bostadsrättsföreningens tvättstuga/avfallsutrymme.
- Ska du renovera? Kolla in Malmö återbyggdepå som säljer överblivet och begagnat byggmaterial, gamla tegelstenar, dörrar och fönster.
Publicerad 2020-12-07, Uppdaterad 2023-11-09