Sortering
Länk till vår sorteringsguide
Ladda ner vår sorteringsguide
Ladda ner vår matavfallsbroschyr
Storlek och volym
För en- och tvåbostadshus finns matavfallet i storlek 140 liter. Restavfallskärlet finns i storlekarna 190-660 liter.
140 liter (matavfallskärl): bredd =50 cm, djup=60 cm, höjd=110 cm
190 liter: bredd=60 cm, djup=75 cm, höjd=110 cm
240 liter: bredd=70 cm, djup=75 cm, höjd=110 cm
370 liter: bredd=80 cm, djup=90 cm, höjd=110 cm
660 liter: bredd=140 cm, djup=90 cm, höjd=130 cm
Kärlen är märkta efter vilken sorts avfall som ska läggas i.
Tänk på att sopkärlet inte får vara för tungt, då kan vi inte tömma det. Har du mycket sopor vid enstaka tillfällen går det bra att kontakta vår kundservice och beställa en extra hämtning eller hämtning av extra säck i samband med ordinarie hämtning mot en liten avgift.
Märker du att kärlet ofta blir för fullt behöver du ett större sopkärl. Kontakta då vår kundservice för mer information.
Inför hämtningsdagen
Placering
På hämtningsdagen ska kärlet stå ute vid närmaste farbara väg, dvs där sopbilen kan stanna, senast kl 06.00.
Det är viktigt att kärlet placeras med handtag och hjul ut mot vägen så att sophämtaren slipper vända på kärlet. Denna lilla skillnad kan motverka skador i axlar och rygg. Tack!
Dragväg/gångavstånd
Marken som sopkärlet ska dras på ska vara plan och hårdgjord. Kullersten eller ett tjockt lager singel (eller träspån) kan försvåra hämtningen, speciellt om kärlet är tungt. Sopkärlet ska gå lätt att dra. Det får inte heller finnas några trånga passager eller trappsteg.
Under vintermånaderna ska gångvägen/dragvägen hållas snö- och halkfri, så att sophämtaren inte riskerar brutna armar och ben när de hämtar ditt avfall.
För en- och tvåbostadshus gäller att rest- och matavfallkärl placeras så nära uppställningsplats för hämtningsfordon som möjligt. Vid hämtning av säckar är maximalt tillåtna gångväg 5 meter.