Rest-_och_matavfallskarl_vid_havet.jpg

Information om avfallshanteringen för en- och tvåbostadshus

Här hittar du information om avfallshanteringen för dig som är ägare av en- och tvåbostadshus.

Sortering

Länk till vår sorteringsguide

Ladda ner vår sorteringsguide

Ladda ner vår matavfallsbroschyr

Storlek och volym 

För en- och tvåbostadshus finns matavfallet i storlek 140 liter. Restavfallskärlet finns i storlekarna 190-660 liter.

140 liter (matavfallskärl): bredd =50 cm, djup=60 cm, höjd=110 cm

190 liter: bredd=60 cm, djup=75 cm, höjd=110 cm

240 liter: bredd=70 cm, djup=75 cm, höjd=110 cm

370 liter: bredd=80 cm, djup=90 cm, höjd=110 cm

660 liter: bredd=140 cm, djup=90 cm, höjd=130 cm

Kärlen är märkta efter vilken sorts avfall som ska läggas i.

Tänk på att sopkärlet inte får vara för tungt, då kan vi inte tömma det. Har du mycket sopor vid enstaka tillfällen går det bra att kontakta vår kundservice och beställa en extra hämtning eller hämtning av extra säck i samband med ordinarie hämtning mot en liten avgift. 

Märker du att kärlet ofta blir för fullt behöver du ett större sopkärl. Kontakta då vår kundservice för mer information.

Inför hämtningsdagen 

Placering 
På hämtningsdagen ska kärlet stå ute vid närmaste farbara väg, dvs där sopbilen kan stanna, senast kl 06.00.

Det är viktigt att kärlet placeras med handtag och hjul ut mot vägen så att sophämtaren slipper vända på kärlet. Denna lilla skillnad kan motverka skador i axlar och rygg. Tack!

Dragväg/gångavstånd 
Marken som sopkärlet ska dras på ska vara plan och hårdgjord. Kullersten eller ett tjockt lager singel (eller träspån) kan försvåra hämtningen, speciellt om kärlet är tungt. Sopkärlet ska gå lätt att dra. Det får inte heller finnas några trånga passager eller trappsteg.

Under vintermånaderna ska gångvägen/dragvägen hållas snö- och halkfri, så att sophämtaren inte riskerar brutna armar och ben när de hämtar ditt avfall. 

För en- och tvåbostadshus gäller att rest- och matavfallkärl placeras så nära uppställningsplats för hämtningsfordon som möjligt. Vid hämtning av säckar är maximalt tillåtna gångväg 5 meter. 

Publicerad 2020-12-07, Uppdaterad 2023-03-08

Kontakta oss

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag-fredag kl. 9-12)
E-post: tekniska@ystad.se

Permanent uppställningsplats för dina sopkärl?

Nya matavfallspåsar?

Kläm fast en tom matavfallspåse i det bruna kärlets lock när det är dags för tömning, så lämnar sophämtaren nya påsar på kärlet. Du kan även hämta nya påsar på Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad.

Om matavfallskärlet inte används...

Om du har ett abonnemang för utsortering av matavfall och vi märker att du inte använder det har vi rätt att ta tillbaka det och avsluta din rabatt. 

Besväras du av flugor eller läckage vad gäller matavfallet?

Blomflugor i köket
Blanda 1dl äppelcidervinäger, 1/2msk vatten, 1msk olja och några droppar diskmedel i ett glas och ställ glaset på diskbänken eller under vasken.

Fluglarver i matavfallskärlet
Byt påse ofta, varannan eller var tredje dag och stäng påsen ordentligt. Blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs kanten på kärlet och eventuellt lite i kärlet. Spraya sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).

Påsar som läcker
Låt potatisskal, kaffefilter och annat som kan vara blött rinna av i vasken (t.ex. i ett durkslag) innan du slänger det i matavfallspåsen. Är matavfallet riktigt blött kan du lägga papper i botten eller använda dubbla matavfallspåsar. 
Byt påse minst var tredje dag och fyll den aldrig mer än 2/3. Ställ också alltid påsen i biokorgen då den hindrar läckage.