Kustförvaltning i ett förändrat klimat
Med fyra mil kust krävs det att kusten i Ystads kommun förvaltas på ett integrerat sätt så att alla intressen tas tillvara.
Längs med Ystads kommuns kust finns det en rad olika värden. Byggnader, bostäder och infrastruktur är förhållandevis lätta att värdera. De höga naturvärdena är svårare att sätta en prislapp på. Badstränderna, ängs- och hagmarkerna, skogsområdena med flera speciellt skyddsvärda arter av såväl flora som fauna. Lite drygt hälften av kommunens kust är avsatt som naturreservat och/eller Natura 2000-område. Flera branscher har ett intresse av kusten på olika sätt, t ex fisket, turismen, det rörliga friluftslivet, sjöfarten, lantbruket, industrin.
Integrerad kustzonsförvaltning
Integrerad kustzonsförvaltning är en dynamisk, tvärvetenskaplig och ständigt pågående process som ska främja en hållbar förvaltning av kustområden. Det är inte alltid lätt att få alla intressenter att samverka och syftet med integrerad kustzonsförvaltning är att på längre sikt finna en jämvikt mellan ekonomiska, sociala och kulturella mål samt miljö- och rekreationsintressen, inom de ramar som den naturliga dynamiken utgör.
Kusten och klimatförändringen
Det är många processer som påverkar den globala havsnivåhöjningen. Den förväntade förändringen i havsvattenståndet påverkar de svenska kusterna i mycket olika grad.
SMHI och Norrköpings Visualiseringscenter har tagit fram den pedagogiska filmen Stigande hav - så påverkas Sverige som förklarar hur havet stiger och vilka effekter det kan få för samhället. För att skydda oss mot översvämningar måste vi ta hänsyn till både stormeffekter och framtidens havsnivåer i vår samhällsplanering.
Erosion längs kusten
Ystads kommun har arbetat aktivt med erosionsproblematiken sedan mitten av 1980-talet. Kustskyddsåtgärderna och resultaten av detsamma har varierat under årtiondena.
Det är i huvudsak tre till fyra begränsade områden som i dagsläget är drabbade av svår erosion. Av dessa är det Ystad Sandskog och Löderups Strandbad som har erfarit de största skadorna. I Löderup sker erosionen mest på land, vilket gör att skadorna är väldigt dramatiska. I Ystad Sandskog sker det mesta av erosionen under vattenytan, vilket inte syns i samma utsträckning även om det rör sig om erosion i samma omfattning som i Löderup.
För mer information om erosion se Erosionsskadecentrum
Läs även kommunens policy och handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten.
Publicerad 2022-12-17, Uppdaterad 2024-04-25