Brandrisk och eldningsförbud

Information om brandrisk, eldningsförbud och hur du eldar säkert i naturen.

Aktuell status – eldningsförbud

Just nu råder inget eldningsförbud i Ystads kommun.

Elda säkert i naturen – ditt ansvar

Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du grillar på campingkök, vid en eldplats eller i trädgården. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skog och mark.

Det är alltid ditt eget ansvar att ta reda på om det är tillåtet att elda eller grilla på den plats där du befinner dig. Kontrollera först om det utfärdats eldningsförbud där du är. Även om det inte är eldningsförbud kan det vara olämpligt att elda eller grilla på grund av stor brandrisk.

Använd dig av appen Brandrisk ute för att ta reda på brandrisken där du befinner dig och om det råder eldningsförbud.

Säkerhet vid eldning i skog och mark (information och tips på MSBs webbplats)

MSBs app Brandrisk ute

Information om att eldning utomhus på Räddningstjänsten SÖRFs webbplats

 

Eldningsförbud

På våren och sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Då har länsstyrelsen eller kommunen utfärdat ett eldningsförbud. Du måste därför alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld. Skälet till eldningsförbud är att förhindra skogsbränder.

Du kan dömas till böter om du bryter du mot eldningsförbudet. Du kan även straffas om du orsakar en brand, oavsett om det är eldningsförbud eller inte.

Information om eldningsförbud (MSBs webbplats)

Information om eldningsförbud på Räddningstjänsten SÖRFs webbplats

Så informerar vi om eldningsförbud

Om eldningsförbud införs i Ystads kommun informerar vi alltid om detta på vår webbplats förstasida. Och högst upp på den här sidan hittar du alltid information om vad som gäller och vad eldningsförbudet omfattar. Vi sprider också informationen i våra sociala medie-kanaler och med hjälp av media.

På samma sätt informerar vi också när eldningsförbudet upphör. 

Skärpt eldningsförbud (även kallat totalt eldningsförbud)

Om kommunen eller länsstyrelsen bedömer att det finns en extrem brandrisk kan eldningssförbudet skärpas. Därför är det viktigt att du håller dig uppdaterad om vad eldningsförbudet omfattar.

Skärpningen av ett eldningsförbud kan se olika ut, men kan till exempel omfatta förbud att grilla på egen tomt och vid fasta grillplatser.

 

Publicerad 2023-05-25