Energiråd och tips

Många bäckar små, som det så fint heter. För när du har tänt i tomma rum, har en handdukstork som alltid är varm eller TV:n i standby-läge så försvinner det energi. Detta leder till höga kostnader och en mindre bra klimatpåverkan.

Minska din elräkning

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Mer information om el och energi 

Kommunens energirådgivare

Ger oberoende rådgivning när det gäller energieffektivisering. Ystads, Tomelilla och Simrishamns kommuner samarbetar i dessa frågor och Benny Andersson är kommunernas energi- och klimatrådgivare. Du finner kontaktuppgifterna här till höger.
Benny är utbildad energiingenjör och har jobbat med effektivisering, projektering och projektledning inom energiområdet i över 15 år. Inga frågor är för små eller för stora och du är välkommen att vända dig till Benny både i form av privatperson, företagare och förening. Rådgivning kan ske via mail, videokonferens, telefonsamtal eller besök på plats i er fastighet. Välkommen med dina frågor!

Räkna ut hur mycket energi dina apparater använder

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om energi och klimatrådgivning. Här finner du också Energikalkylen - ett verktyg som hjälper dig att räkna ut hur mycket energi dina apparater använder. För dig som är privatperson finns det mycket bra information att finna under Energimarknadsbyrån.

Oberoende organisationer

Här nedan hittar du bra länkar i energifrågor. Dessutom hittar du länkar till de flesta elleverantörerna i Sverige och till myndigheter med anknytning till branschen ifall du skulle vilja läsa något om dina rättigheter eller liknande.

 

Elsäkerhetsverket

Energimarknadsinspektionen

Nordpool 
(Elbörsen)

Elpriskollen 
(jämf elpriser mellan elhandelsbolag)

Sparkraft 
(energispartips)

Energimarknadsbyrån
(oberoende rådgivning åt konsumenter)

Konsumentverket                            

Allmänna reklamationsnämnden

Ystad Energihandel AB
(anvisat elhandelsföretag)

 
Publicerad 2022-05-03, Uppdaterad 2023-09-21

Energi- och klimatrådgivare för Ystad, Tomelilla och Simrishamn

Benny Andersson
0414-81 90 00
EKR@simrishamn.se