Energiråd och tips

Många bäckar små, som det så fint heter. För när du har tänt i tomma rum, har en handdukstork som alltid är varm eller TV:n i standby-läge så försvinner det energi. Detta leder till höga kostnader och en mindre bra klimatpåverkan.

Minska din elräkning

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Mer information om el och energi 

Kommunens energirådgivare
Ger oberoende rådgivning när det gäller energieffektivisering. Ystads och Tomelilla kommun samarbetar i dessa frågor och Eva Hansson är kommunernas energi- och klimatrådgivare. Du finner kontaktuppgifterna till Eva här till höger.

Räkna ut hur mycket energi dina apparater använder
Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om energi och klimatrådgivning. Här finner du också Energikalkylen - ett verktyg som hjälper dig att räkna ut hur mycket energi dina apparater använder. För dig som är privatperson finns det mycket bra information att finna under Energimarknadsbyrån.

Oberoende organisationer i energifrågor
Här nedan hittar du bra länkar i energifrågor. Dessutom hittar du länkar till de flesta el-leverantörerna i Sverige och till myndigheter med anknytning till branschen ifall du skulle vilja läsa något om dina rättigheter eller liknande.

Elsäkerhetsverket

Energimarknadsinspektionen

Nordpool 
(Elbörsen)

Elpriskollen 
(jämf elpriser mellan elhandelsbolag)

Sparkraft 
(energispartips)

Energimarknadsbyrån
(oberoende rådgivning åt konsumenter)

Konsumentverket                            

Allmänna reklamationsnämnden

Ystad Energihandel AB
(anvisat elhandelsföretag)

 
Publicerad 2013-05-03, Uppdaterad 2018-10-25

Kommunens energi- och klimatrådgivare

Eva Hansson
0417-184 91
eva.k.hansson@tomelilla.se