Egenkontroll och HACCP för livsmedelsbranchen
En god egenkontroll tjänar alla på. Ett system för egenkontroll beskriver de rutiner ett livsmedelsföretag gjort upp för att för uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen.
Egenkontroll ska baseras på god hygienpraxis, GHP (vilket är grundförutsättningar för att tillverka säkra livsmedel) samt principerna i HACCP.
Grundförutsättningarna är:
- Personalen utbildas i hygien och förståelse för egenkontroll och HACCP
- God personalhygien
- Bra vattenkvalitet
- Förebyggande skadedjursarbete
- God rengöring av lokal, inredning och utrustning
- Regelbundet underhåll av lokal, inredning och utrustning
- Temperaturkontroller
- Ankomstkontroll av varor och emballage
- Avfallshantering
Läs gärna mer om egenkontroll på livsmedelsverkets hemsida.
Publicerad 2022-03-12, Uppdaterad 2023-11-22