För all yrkesmässig hantering av livsmedel finns regler som till stora delar är gemensamma för hela EU. I Sverige är det Livsmedelsverket som är den centrala myndigheten som beslutar hur livsmedelkontrollen i landet ska bedrivas. Den praktiska kontrollen av att reglerna följs sköts av inspektörer i kommunerna. I Simrishamns, Tomelilla och Ystads kommuner är det Ystad-Österlenregionens miljöförbund som har hand om livsmedelskontrollen.
Lagstiftningen omfattar bland annat egenkontroll och HACCP, offentlig kontroll, märkning, personalhygien, hantering, godkännande av livsmedelsanläggningar, dricksvatten samt avgifter.
Aktuell lagstiftning är till exempel:
- EG-förordning nr 178/2002 om grundläggande krav och principer för livsmedelslagstiftningen
- EG-förordning nr 852/2004 om livsmedelshygien, som bland annat anger allmänna krav på livsmedelsanläggningar och egenkontroll
- EG-förordning nr 882/2004 om offentlig kontroll, anger bland annat krav på hur kontrollmyndigheterna ska bedriva tillsyn och kontroll
- Livsmedelslagen (2006:804) och livsmedelsförordningen (2006:813)
- Föreskrifter från Livsmedelsverket
Från och med 2006 gäller ett regelverk där följande fyra hörnpelare framhävs:
- Omfattar hela livsmedelskedjan. Från jord till bord, från foder och råvaror till färdiga livsmedel och tillagning
- Risk. Varje livsmedelsföretagare ska analysera vilka risker som finns i den egna verksamheten och som kan påverka livsmedlen.
- Tydliggör ansvaret. Livsmedelsföretagaren bär hela ansvaret för att livsmedlen är säkra, till exempel rätt märkta och kan spåras framåt och bakåt i hanteringen.
- Helhetssyn inom kontrollarbetet. Kontrollen inriktar sig främst på företagarens förmåga att leverera säker mat till konsumenten, genom goda rutiner i egenkontrollen.
Publicerad 2022-03-12, Uppdaterad 2023-11-27